Иракските власти предадоха на руските четири жени и 27 деца, свързани с “Ислямска държава”

Недохранените 3-годишни близнаци Стефан и Габриела отиват в дом или в приемно семейство Социалните служби установили, че не е подходящо да изпратят децата при баба им

Международен конкурс избира най-добрата концепция за нов градски център на Велико Търново

Съдят мъж от Разлог за подправяне на лотариен билет

Стоян Александров дал 61 кредита като физическо лице и 14 през фирми Общ размер: 541 000 лв., 1 693 160 долара и 3 738 600 евро; 1 006 400 лв. и 9 955 579.88 евро

70-годишен намушка трима бежанци в Германия

Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018

“Левски” предлага работа на красавици

Варна е декор във финала на “Привличане”

Миланов и ЦСКА напред в Лига Европа

Треньорът на „Рома към играчите: Исках половината да ви сменя

Мъри готов да напусне „Астана“

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски временно оглави „Топлофикация София“

Теменужка Петкова: Темата българската страна да бъде купувач на ЧЕЗ не стои на дневен ред

Цар Симеон II прие в двореца “Врана” бившия премиер на Македония проф. Владо Бучковски

Вкусовете на света на фестивал в Бургас

Уиски и кола от САЩ, царевичен чипс с чедър сос от Мексико, над 100 подправки от Индия, “драй джин” от Великобритания- славните кулинарии на нациите можеха да се видят вчера в Бургас, по време на Международен кулинарен фестивал “България посреща вкусовете на света”. Фестивалът бе открит от министъра на туризма Николина Ангелкова и кмета на морския град Димитър Николов. Представители на 18 чуждестранни посолства присъстваха на събитието, което имаше и благотворителна кауза- с продажбата на стикери и сувенири изработени от бургазлийчета, ще бъде подпомогнат общинският фонд за семейства с репродуктивни проблеми.

“За поредна година правим прекрасна кампания за насърчаването на вътрешния туризъм, каза министър Ангелкова. Такива кампании ни провокираха да създадем он лайн регистър на фестивалите и други събития, които да можем да представяме на всеки и с един клик на нашия сайт, всеки може да избере място, което да посети. Той вече има 2 800 000 посещения, а само преди Великден и Гергьовден е имало 30 000 уникални посещения”, коментира министърът на туризма и прогнозира силен сезон.

Трескава подготовка течеше в мол “Галерия”, където щандовете на държавите привличаха много бургазлии и туристи. Вкусовете на различните държави бяха представени в стилни павилиони.

Кметът Димитър Николов също обеща силен сезон и пожела на фестивала “на добър път.”

Полският посланик заяви, че в изданието на фестивала са включени 28 ресторанта от Варшава и 24 от Краков и на перфектен български покани в неговата страна, където има уникална природа и кухня. На полския щанд се трупаха любопитни посетители, които с лъжички пробваха уникално вкусна полска салата. Тази година Бургас очаква и много полски туристи, коментираха туроператори, дошли да разгледат и опитат вкусотиите.

Този сезон бе открит ресторант Бомбай в Бургас. България стана много популявна в Индия и се надявам много индийски туристи да я посетят този сезон”, каза посланикът на Индия.

На щанда на Индия се усмихваше прекрасна дама- българка облечена в уникален индийски костюм, която чакаше да изпълни своя танц. На холандския посрещаха красиви декоративни лалета, а посетителите буквално се блъскаха пред павилиона на Дания да опитат вкусни датски сладкиши. Вино от Унгария- “Кадарка”, чудни сувенири от Венецуела, гофрети от Белгия, салами от Румъния, паста – естествено от Италия…- всичкото това богатство струпано под един фестивален покрив. По- късно на павилионите започна голямото готвене. С интерес се очакваха гозбите от Индия, както и от Мексико, чиито представители обявиха, че ще майсторят “чимичанга”.

Везбарство, плетачеството, грънчарство, кожарство и тъкани малки черги- символи от България представят нашенци от Регионалната занаятчийска камара в Бургас. Освен топлите пантофи, грънци и гоблени, двама майстори ножари са представени на фестивала. Що се отнася до българските вкусове, те са в киселото мляко, виното и кашкавала, трапезната изворна вода.

Флаери на щанда на Израел посочват, че там е земята на чери доматите, че пустинята е превърната в градина чрез капково напояване и 60 на сто от чешмяната вода е обезсолена морска. Жито и ечемик, маслини, смокини, мед и лозя са гордостта на израелците, които бяха първите туристи по родното море и този сезон.

Най-доброто от своята кухня представиха САЩ, Унгария, Полша, Израел, Индия, Румъния, Мексико и България. Кулинарният фестивал се организира със съдействието на Община Бургас и с партньорството на Министерството на туризма, GTC България, Кулинарна Академия HRC, Международен женски клуб и 18 чуждестранни посолства у нас. Първи своите умения в кухнята показаха възпитаниците от бургаската Професионална гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров”. Богато разнообразие от блюда представи и общинското предприятие “Хляб и хлебни изделия”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете