Съвети от Саудитска Арабия: Как правилно да бием жена си

Жената не бива да се бие с тояга, обяснява д-р Халед ал Сакаби.

Семеен лекар от Саудитска Арабия публикува видеолекция със съвети как трябва да бъдат бити правилно съпругите, пише Independent.

Сред основните причини един мъж да набие жена си, казва докторът експерт, първата е желанието й да спори с него.

„За съжаление някои жени искат да живеят като равни с мъжете си - твърди Халед ал Сакаби - Това е много тежък проблем!“

Доктор Халед ал Сакаби обяснява надлъжно, че разбира „темата като чувствителна, както и опасностите, които крие“, като добавя: „Но по волята на Аллах ще преминем този мост безопасно.“

Видеото е заснето преди няколко месеца, след това е преведено и са сложени английски субтитри в базирания във Вашингтон Институт за изследвания на Близкия изток. Във видеото д-р Ал Сакаби обявява, че целта на съпружеския бой „е да дисциплинира, а не да бъде отдушник на съпружеския гняв“, отбелязва британскит Independent.

„Жената трябва да бъде бита при спазване на определени ислямски правила“, подчертава той.

Семейният лекар смята, че в боя не бива да бъдат употребявани тояги или остри предмети, както правели някои мъже, а клонче за чистене на зъби или носна кърпа: „Защото основната цел на боя е жената да осъзнае, че греши в отношението съм съпруга си!“

Преди да започне да бие съпругата си, съпругът трябва да й припомни „нейните права и задължения, определени от Аллах“. След боя съпругът може да игнорира жена си в леглото, като й обръща гръб или спи на пода, или пък изпрати нея да спи на пода. Но съпругът не трябва да отива в друга къща, защото целта е „жената да бъде дисциплинирана, а не да бъдат извадени кирливите ризи“.

Домашно насилие

У нас броят на жените, пострадали от домашно насилие през миналата година, е близо 1 милион - по данни на неправителствени организации. Омбудсманът Мая Манолова каза: „Ако обърнем фокуса, 1 млн. мъже посягат на съпругите, приятелките или на жените, с които живеят на семейни начала. В същото време официалната статистика в много области на България, в което се убедих лично, посочва 0% жертви на домашно насилие."

В световен мащаб всяка четвърта жена е жертва на посегателства от страна на съпруга или приятеля си, сочат данни на СЗО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят