Трактори и комбайн изгоряха заради технически неизправности

Рекорден брой пожари опустошават тропическа гора в Амазонка

Помпео: САЩ ще попречат на иранския танкер да достави петрол в Сирия Държавният секретар заплаши Гърция със санкции

Мария Илиева разпуска в Маями (СНИМКИ)

Украински съд нареди Порошенко да бъде разследван за корупция

САЩ са готови да възобновят дискусиите със Северна Корея за ядрената й програма

Емблемата на Благоевград Ансамбъл „Пирин“ с концерт в Амфиполи, Гърция

Деветокласник се удави в река Янтра Водолази извадиха тялото на момчето

Издирват над 250 затворници, избягали от затвор в Западна Папуа

Киану Рийвс и Кари Ан-Мос се завръщат в „Матрицата 4“

Шефът на Роскосмос: Американските колеги са забравили как да стигнат до Луната

Самоуби се най-големият измамник с био храни в САЩ

КАТ хвана 44 539 водачи с превишена скорост за седмица

Макрон подкрепя Тръмп за покана към Русия за срещата на Г-7 догодина

Гърция спечелила от туризъм 5,5 милиарда евро за половин година

Даниел Панов и кметове от областите Русе и Силистра обсъдиха новите проекти на общините

Снимка: Архив

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ), се срещна със свои колеги от областите Русе и Силистра. В Русе се проведе поредната регионална среща на УС с кметове, заместник-кметове и секретари на общини и населени места, и с председатели на общински съвети. Заседанието бе открито от кмета на Русе и член на УС на НСОРБ Пламен Стоилов. Даниел Панов и членовете на Управителния съвет на Сдружението говориха с колегите си от местната власт по актуални въпроси, свързани с новите проекти на общините.

Един от поставените от кметовете въпроси бе свързан с невъзможността на 19 общини да кандидатстват по новата Програма за развитие на селските райони. От НСОРБ водят разговори за осигуряване на възможност за финансиране на проектите на населените места в тези общини. Сдружението работи и по открития въпрос с липсата на актуална информация за проектите по програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния.
Даниел Панов представи на колегите си от областите Русе и Силистра последните законодателни промени, станали факт след редица срещи между Управителния съвет на Сдружението, министри и други представители на изпълнителната власт.

Една от най-важните положителни промени за общините е двумесечното удължаване на срока за подаване на проектите за градска среда по оперативна програма „Региони в растеж“.

Законът за собствеността и ползването на земеделски земи също се очаква да бъде променен по искане на НСОРБ, като измененията предвиждат облекчаване на мораториума за разпореждане с общински земеделски земи от т.нар, остатъчен поземлен фонд. Ако се гарантира сериозен инвестиционен интерес, който да доведе до насърчаване на местната икономика и разкриване на работни места, общинските съвети ще могат да разрешават реализацията на тези инвестиции в полза на общините.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.