Зелените мошеници лъжат европейските донори

Брошура от пропагандата срещу новите планове за управление на парковете Витоша, Пирин и Рила, организирана от зелените мошеници с цел натиск над властите – нещо, което е запазена марка на „еколозите“.

Вчера на сайта на коалиция „За да остане природа в България“ тихомълком се появиха доклади, описващи подробно протестните действия на българските еколози през последните почти 10 години.

Информацията не беше споделена във фейсбук страницата им и не беше разпратена до нито една медия. Причината е проста – в тези доклади са отчетени всички протести, завеждани съдебни дела, участия на конференции и дори лобиране пред депутати от страна на зелените като дейности по финансиран с европейски пари проект.

Тоест, никой не е протестирал от любов към природата – всичко е било за едни пари.

Странното в цялата работа е, че зелените от коалиция „За да остане природа в България“ се опитват да излъжат дори европейските си донори. Във всички доклади пропускат да споменат, че повечето заведени от тях дела и жалби са загубени и отхвърлени от съда.

Например, споменават, че през август 2015 петима от техните хора обжалват модернизацията на лифт Шилигарника-Тодорка, но не отчитат на европейския си донор факта, че делото е загубено и с неговите пари са заплатени разноските на ответника. Не споменават и десетките дела, които зелените НПО-та са загубили, опитвайки се да оспорват дейности в парковете по член 21 от Закона за защитените територии. Разходите по загубените дела са платени от финансите на европейските им партньори

На европейските донори се поднасят и откровени лъжи като твърдения, че министри признавали незаконосъобразност, като за „доказателства“ се привеждат документи, нямащи нищо общо със самите министри. Обвинява се и самото ЮНЕСКО, тъй като не се съобразявало с исканията на българските еколози.

Една от най-шокиращите манипулации е, че лесовъдът Тома Белев е премахнат от директорското място на ПП Витоша с политически организиран конкурс. Истината е, че Белев губи редовно организиран след изтичането на мандата му конкурс, като се класира на последно място. Всъщност, политическата намеса е в полза на лесовъда, тъй като той е уволнен поради доказана кражба на гориво от запасите на ПП Витоша и е върнат на поста след извънредна намеса на политическото ръководство на Тройната коалиция. Никъде не се споменава и за доказаната от вече 3 дела нелегитимност на Белев като председател на Асоциация на парковете в България.

Всъщност, описването на зелените протести, дела и натиск като част от чуждестранен проект е прецедент по мащаба си, но не е първият сигнал в тази насока. Преди година и половина, зелените от коалиция „За да остане природа в България“ бяха финансирали отново с пари от грантови програми пропагандни картички, насочени срещу изработваните от МОСВ три плана за управление на паркове – Витоша, Пирин и Рила.

Пропагандните материали обаче не споменават нищо за другите паркове, чиито поръчки са спечелени от еколозите и там те усвояват милиони левове. Добър пример е планът за парк Българка, където на ръководна позиция е самият Тома Белев, но изпълнението е толкова некадърно, че Висшият екологичен експертен съвет многократно връща разработката.

Дали посолствата на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия ще си извадят съответните поуки, че парите им за „развитие на гражданското общество“ се използват от политическа партия Зелените, еко НПО-та и групи за натиск за политическа пропаганда и упражняване на рекет, предстои да видим.

Дали българското правителство ще си извади съответните поуки, че зелените „граждани“ са просто добре организирана група за натиск, рекет и „усвояване“ на държавни и европейски пари, също предстои да видим.

Но пък за българското общество вече е напълно ясно, че професия „еколог“ в България е почти безвъзвратно унищожена от групата около ПП Зелените. Това са хора, които изобщо не се интересуват от каквато и да било природа. Просто са напипали успешна схема за рекет на държавни институции и частни инвеститори, добре прикривана зад европейски и държавни проекти за „гражданско застъпничество“ и „опазване на околната среда“.

Както още Алеко Константинов е написал в Бай Ганьо, „Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли?“

Лошото е, че хората знаят, но какво от това? Докато държавната власт продължава да толерира зеления рекет и кражби, ще има и зелени тарикати.

Коментари

Задължително поле