Рецидивист със 17 присъди се прави на "адвокат на полицията"

снимка: prb.bg

Районна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Петко Д., на 41 г. от гр. Първомай, за това, че при условията на опасен рецидив, с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил заблуждение у друго лице, с което му е причинил имотна вреда, съобщават от Прокоратурата. Срещу Петко Д. е повдигнато обвинение и за отнемане на чужди движими вещи – пари, от друго лице с намерението противозаконно да ги присвои.

На 14 юли 2015 г. Петко Д. отишъл със свои познати в гр. Стамболийски, за да ремонтират улуци на къща. Те не могли да се срещнат с жената, с която имали уговорка, тъй като не била в дома си и решили да си тръгват към с. Ягодово, където живеели. По пътя срещнали свидетеля Т.К., който продавал домати на зеленчуковия пазар в гр. Стамболийски. Той бил решил да си тръгва, когато при него отишъл Петко Д.

Обвиняемият закупил последните домати от Т.К и попитал откъде може да се снабди с още от стоката. Така разбрал къде е къщата му и че там се намирала възрастната му съпруга. Обв. Петко Д. отишъл в къщата, позвънил на вратата и жената отворила. Пред нея обв. Петко Д. се представил за длъжностно лице – „адвокат“ на полицията и я заблудил, че съпругът й е виновен за настъпило пътнотранспортно произшествие. За доказателство й предал уж разпилените на пътя домати. Обяснил на жената, че нямало пострадали хора, а само щети и за да не съдят Т.К. било необходимо да предаде сумата от 240 лева.

Силно разтревожена, свидетелката предала 240 лв. на обв. Петко Д. Докато разговаряли, той видял в стаята портмонето й, откъдето взел 117 лева и си тръгнал. Жената разбрала, че е измамена, когато Т.К. се прибрал и обяснил, че не е предизвикал никаква катастрофа.

До момента Петко Д. е осъждан 17 пъти, като част от присъдите са за измами. Излязъл е от затвора през май 2015 г. Разпитан в хода на досъдебното производство, той не се е признал за виновен. Фактическата обстановка по делото се установява от свидетелски показания, протоколи за разпознаване на лица и предмети и др. Обв. Петко Д. в момента се намира в ареста в гр. Смолян.

Коментари

Задължително поле