Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Село въстана срещу кариера за камъни, ще блокира пътя за ГКПП-Логодаж

Жителите на пограничното благоевградско село Логодаж въстанаха срещу решение на министерството на енергетиката дало разрешение за откриване на кариера да добив на камъни в тяхното селище. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова издаде разрешение преди месец на столичната фирма „Интерпром” ЕООД. То е за срок от 1 година и обхваща площ от 0,7 квадратни километра. Местните хора обаче недоволства,защото вече имат две кариери, а трета ще им дойде в повече.

„Ще протестираме със законови средства, ще блокираме и пътя за Македония, ако не се спре тази процедура. Нарушени са санитарно-защитните зони, новата кариера е само на 500 метра от къщите в селото, на по-малко от 1 км от центъра на населеното място. Наблизо е кладенецът, който е основен наш водоизточник, както и река Клисурска. На по-малко от 1000 метра по въздушна линия е и язовир ”Стойковци”, а в същото време ако има кариера, то камъните ще се добиват по взривен път, твърди кметът на селището Пламен Червенков. Той и кметовете на още две близки села са изпратили жалба до ВАС, тъй като решението може да се обжалва в 14-дневен срок. Уведомени са МОСВ, Министерството на енергетиката, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета на общината Атанас Камбитов.

Селото е с развита бизнес, техническа и социална инфраструктура, съхранена околна среда, с добри възможности за развитие на туризма. Новата кариера може да съсипе всичко това.

„Чакат ни мощни взривове за раздробяване на камък. Ще дишаме мръсен прах и ще търпим висок шум. Ще се унищожи вододайната зона, която захранва населението и язовира. Пътят, който е международен, ще стане прекомерно натоварен. Ще се напукат къщите ни, ще изчезне и водата”, това са основните опасения на хората, които са направили и протестна подписка до инстуциите. Освен това село Логодаж отдавна е и вилна зона на благоевградчани.

Хората настояват да се отмени това решение, ако не стане те са готови да правят живи вериги и да блокират пътя за Македония, тъй като селото се намира почти до ГКПП-Логодаж.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете