Розово фламинго подлудява летище Бургас Аеропортът има надеждна звукова система

София планира 52 нови електробуса

Екстремна опасност от пожари в 11 области у нас се очаква утре

Над 1000 учители не достигат за страната Според синдикати педагозите са малко заради назначаването им на срочен договор

Гьобекли тепе и Зеугма – древният чар на Турция Югоизточната й част е все още непозната за туристите, но е истинска ориенталска приказка

Започнаха разговорите между външните министри на Франция и Иран по време на срещата на Г-7

Голям пожар гори край Охрид

Започва поредно издирване на жената птица Амелия Еърхарт - пионер в авиацията, изчезва без следа през 1937 г.

Самара Уивинг в сватбен съспенс “Докато смъртта ни раздели” е лятно жанрово забавление

Евакуираха плаж в Барселона заради бомба от Втората световна война

Деца от българската диаспора в Украйна, Сърбия и северна Македония посетиха Габрово Групата е част от втората национала кампания „Има и по-добро решение“

Иранска правителствена делегация е пристигнала в Биариц за срещата на Г-7

Мистериозният влатвин – камък с неизвестен произход

Самолет и хеликоптер се сблъскаха в майорка, петима души са загинали

Четирима души са загинали при самолетна катастрофа в Еквадор

Село въстана срещу кариера за камъни, ще блокира пътя за ГКПП-Логодаж

Жителите на пограничното благоевградско село Логодаж въстанаха срещу решение на министерството на енергетиката дало разрешение за откриване на кариера да добив на камъни в тяхното селище. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова издаде разрешение преди месец на столичната фирма „Интерпром” ЕООД. То е за срок от 1 година и обхваща площ от 0,7 квадратни километра. Местните хора обаче недоволства,защото вече имат две кариери, а трета ще им дойде в повече.

„Ще протестираме със законови средства, ще блокираме и пътя за Македония, ако не се спре тази процедура. Нарушени са санитарно-защитните зони, новата кариера е само на 500 метра от къщите в селото, на по-малко от 1 км от центъра на населеното място. Наблизо е кладенецът, който е основен наш водоизточник, както и река Клисурска. На по-малко от 1000 метра по въздушна линия е и язовир ”Стойковци”, а в същото време ако има кариера, то камъните ще се добиват по взривен път, твърди кметът на селището Пламен Червенков. Той и кметовете на още две близки села са изпратили жалба до ВАС, тъй като решението може да се обжалва в 14-дневен срок. Уведомени са МОСВ, Министерството на енергетиката, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов и кмета на общината Атанас Камбитов.

Селото е с развита бизнес, техническа и социална инфраструктура, съхранена околна среда, с добри възможности за развитие на туризма. Новата кариера може да съсипе всичко това.

„Чакат ни мощни взривове за раздробяване на камък. Ще дишаме мръсен прах и ще търпим висок шум. Ще се унищожи вододайната зона, която захранва населението и язовира. Пътят, който е международен, ще стане прекомерно натоварен. Ще се напукат къщите ни, ще изчезне и водата”, това са основните опасения на хората, които са направили и протестна подписка до инстуциите. Освен това село Логодаж отдавна е и вилна зона на благоевградчани.

Хората настояват да се отмени това решение, ако не стане те са готови да правят живи вериги и да блокират пътя за Македония, тъй като селото се намира почти до ГКПП-Логодаж.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.