Десетки арестувани журналисти, а над 800 са уволнени в Турция

От януари месец до май месец са уволнение 894 журналисти, а също така са спрени и два вестника и една информационна агенция. В три редакции са назначени "ликвидатори" заради "техните сериозни връзки" с ислямския активист Фетулах Гюлен, който в момента живее в САЩ, предаде БГНЕС.

Само през месец април са уволнени 160 журналисти, а от изборите на 7-ми юни миналата година до началото на месец май 37 пъти е забраняван достъпа до уеб-страницата на агенция "Диха", а 13 нейни журналисти са арестувани. Анкара също така е забранила и спряла общо 104 904 уеб сайта.

Общо над 200 нападения срещу журналисти са регистрирани за този период, а 21 са станали и срещу помещения на медиите. 

Миналият месец в Турция бе убит сирийският журналист Захир Ал Шеркат.

От януари до април месец тази година са задържани 33-ма журналисти, започнато е следствие срещу 13 от тях, а 12 други вече са изправени пред съда. Срещу 12 журналисти са повдигнати обвинения за "обида към президента".

В доклада на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" за състоянието на медиите в Турция се обръща специално внимание на случая с главния редактор на вестник "Джумхюриет" Джан Дундар и кореспондента на изданието в Анкара Ердем Гюл, които получиха пет години затвор от съда в Истанбул на 6-ти май поради "разкриване на държавна тайна".

Спекулира се и с нападението срещу Дундар пред сградата на съда истанбулския квартал Чаглаян, от който той по чудо остана невредим, това стана едва няколко аса преди произнасянето на присъдата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят