МЗХГ: 4000 горски пазят държавните гори денонощно Колите на всички стопанства са оборудвани с GPS и във всеки един момент се знае къде са дежурните екипи

ЕС застана срещу решението на Косово за създаване на собствена армия

Протест срещу присъдата за убийството на варненския балетист на пътя

Вижте най-ярката комета за 2018 г. (СНИМКИ и ВИДЕО)

Познавате ли този грабител? (СНИМКИ) Нападнал жена в Шумен

Спипаха трима рецидивисти след грабеж и отвличане в столицата

Откриха нарушения в 17 обекта на стоковия базар Илиянци

Ненов Димов: През 2020 г. ще има регламент за отоплителните уреди на твърдо гориво

Авария остави без ток град Септември и шест села в общината

Приказни пътешествия с коледен автобус зарадваха стотици деца в Търново

Нено Димов: През 2020 г. се предвижда въвеждане на регламент за подмяна на уредите на твърдо гориво с по-екологични

Принц Хари и Меган Маркъл споделиха непоказвана снимка от сватбата си

Столтенберг: НАТО ще преразгледа ролята си в Косово

Министър Кралев инспектира реновираната зала „Раковски“

102-годишна австралийка скочи с парашут с благотворителна цел (ВИДЕО)

„Вълшебната завеса” отличи 5 спектакъла

5 спектакъла отличи Международният театрален фестивал за деца „Вълшебната завеса”, който се проведе през миналата седмица в Търговище.

За опита за изграждане на по-нов театрален език и адресиране на популярен текст към юношеска публика, както и за сплотеност на актьорския ансамбъл, награда получи спектакълът „Машината Ян Бибиян”, по мотиви на Елин Пелин. Постановката е на Театър „Ателие 313”, София, с режисьор Петър Пашов-младши, сценография Димитър Димитров и Петя Димитрова.

Драматично- куклен театър „Константин Величков“ – Пазарджик беше отличен за съвременен прочит на класическа приказка в лицето на режисьора Владислава Джамбазова, сценографите Ива Гикова и Ивайло Николов и на актьорите дебютанти Ралица Стоянова и Константин Костадинов. Те представиха „Хензел и Гретел”.

Спектакълът „Меко казано”от Валери Петров на Държавен куклен театър – Бургас, с режисьор Леонард Капон, пък е награден за изграждане на заразителни театрален разказ и актьорско присъствие. Местната драма в Търговище също получи адмирациите на журито за „Самодивска приказка” по идея и режисура Надя Асенова. Постановката взе награда за стилизация и хумор в претворяването на български фолклорни мотиви, за добра екипна актьорска работа.

„Малката Баба Яга”от Емилия Маленова на Държавен куклен театър –Търговище впечатли с находчивите визуални решения на режисьора Моника Угренова и сценографа Наталия Гочева, а също така на актьорите Милен Алексиев, Борислав Терзийски и Димитър Караиванов за ансамбловото им изпълнение.

„Седемнадесетият международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” показа действителното състояние на театъра у нас– акцента върху българските текстова и навлизането на младите. Журито оцени това и поощри именно такива постановки”. Така доц. Д-р Йоана Спасова-Дикова обобщи решението на екипа, с който оценяваха спектаклите.

Награди получават още актрисата Десислава Минчева за моноспектаклите: „Кокошка с брошка” по приказки на Маргарит Минков, Център за изкуства „За Родопите” и „Жълто” от Петър Тодоров, Родопски драматичен театър „Н. Хайтов“ – Смолян, режисьор Петър Тодоров за системна работа с децата, включително и с най-малките от 0 да 4 години.

Във фестивала участваха 17 спектакъла от страната и чужбина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.