Борисов открива инвестиционен форум на ЕБВР за Западните Балкани в Лондон

Два тира са катастрофирали на „Тракия“, няма сериозно пострадали

Благоевград посрещна над 500 плувци и техните семейства за II Международен турнир „Пирин- Благоевград“

Джулиана Гани пръска сексапил сред природата

Красимир Каракачанов ще участва в тържествения ритуал по посрещането на 34-тия контингент на Въоръжените сили на България

Гледайте НА ЖИВО закриването на Зимната олимпиада в ПьонгЧанг

Два подготвяни атентата са били осуетени във Франция от началото на годината

Бойко Борисов в Сандански: Приписват ни безобразия

Над 600 снегорина чистят пътищата в страната

Родители искат увеличаване броя на учителите и възпитателите в детските градини в Бургас

Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген (обзор)

WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Протест пред Народния Театър срещу Инстанбулската конвенция (СНИМКИ)

Етнографи показват изложба посветена на коня и каруцата Експозицията в музей „Етър” пренася във времето, когато каруцата е смятана за трабант, а файтонът за мерцедес

„Вълшебната завеса” отличи 5 спектакъла

5 спектакъла отличи Международният театрален фестивал за деца „Вълшебната завеса”, който се проведе през миналата седмица в Търговище.

За опита за изграждане на по-нов театрален език и адресиране на популярен текст към юношеска публика, както и за сплотеност на актьорския ансамбъл, награда получи спектакълът „Машината Ян Бибиян”, по мотиви на Елин Пелин. Постановката е на Театър „Ателие 313”, София, с режисьор Петър Пашов-младши, сценография Димитър Димитров и Петя Димитрова.

Драматично- куклен театър „Константин Величков“ – Пазарджик беше отличен за съвременен прочит на класическа приказка в лицето на режисьора Владислава Джамбазова, сценографите Ива Гикова и Ивайло Николов и на актьорите дебютанти Ралица Стоянова и Константин Костадинов. Те представиха „Хензел и Гретел”.

Спектакълът „Меко казано”от Валери Петров на Държавен куклен театър – Бургас, с режисьор Леонард Капон, пък е награден за изграждане на заразителни театрален разказ и актьорско присъствие. Местната драма в Търговище също получи адмирациите на журито за „Самодивска приказка” по идея и режисура Надя Асенова. Постановката взе награда за стилизация и хумор в претворяването на български фолклорни мотиви, за добра екипна актьорска работа.

„Малката Баба Яга”от Емилия Маленова на Държавен куклен театър –Търговище впечатли с находчивите визуални решения на режисьора Моника Угренова и сценографа Наталия Гочева, а също така на актьорите Милен Алексиев, Борислав Терзийски и Димитър Караиванов за ансамбловото им изпълнение.

„Седемнадесетият международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” показа действителното състояние на театъра у нас– акцента върху българските текстова и навлизането на младите. Журито оцени това и поощри именно такива постановки”. Така доц. Д-р Йоана Спасова-Дикова обобщи решението на екипа, с който оценяваха спектаклите.

Награди получават още актрисата Десислава Минчева за моноспектаклите: „Кокошка с брошка” по приказки на Маргарит Минков, Център за изкуства „За Родопите” и „Жълто” от Петър Тодоров, Родопски драматичен театър „Н. Хайтов“ – Смолян, режисьор Петър Тодоров за системна работа с децата, включително и с най-малките от 0 да 4 години.

Във фестивала участваха 17 спектакъла от страната и чужбина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.