Откриха болно от африканска чума прасе и над Перущица

Задържаха полицай, взел 850 лв. за да скрие призовка за превишена скорост до изтичане на давността

Повдигнаха обвинение на собственика на депото за отпадъци, запалили се под магистрала „Струма“

Меган и Хари замениха Испания с Франция

Президентът Радев назначи бивш лидер на младежкия СДС за началник на кабинета си Годините в синия комсомол липсват в разпространената от "Дондуков" 2 биография на Калоян Методиев

С 630 нови дървета обогати зелената среда Общината в Търговище

Две жени от Каварна станаха жертви на телефонни измами

Потушен е пожарът между софийските села Реброво и Владо Тричков

15-годишно момче е в болница със счупена челюст след побой в Добрич

„Росатом“ подаде заявление за стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“

Започва проверка в Спешния център в Сливен заради смъртта на 7-годишното дете от Сотиря

Два нови социални центъра разкрива община Велико Търново Те ще подпомагат лица с психични разстройства и тежки множествени увреждания

Храните, които не подозирате, че може да съхранявате във фризера Сред тях са ядките, доматеното пюре и кафените зърна

Променят правилата за отглеждане на кучета в Търново по искане на граждани В паркове и градини животните задължително на повод с дължина до 2 метра

Джордж Р. Р. Мартин: Сериалът по „Игра на тронове“ не ми се е отрази добре

„Вълшебната завеса” отличи 5 спектакъла

5 спектакъла отличи Международният театрален фестивал за деца „Вълшебната завеса”, който се проведе през миналата седмица в Търговище.

За опита за изграждане на по-нов театрален език и адресиране на популярен текст към юношеска публика, както и за сплотеност на актьорския ансамбъл, награда получи спектакълът „Машината Ян Бибиян”, по мотиви на Елин Пелин. Постановката е на Театър „Ателие 313”, София, с режисьор Петър Пашов-младши, сценография Димитър Димитров и Петя Димитрова.

Драматично- куклен театър „Константин Величков“ – Пазарджик беше отличен за съвременен прочит на класическа приказка в лицето на режисьора Владислава Джамбазова, сценографите Ива Гикова и Ивайло Николов и на актьорите дебютанти Ралица Стоянова и Константин Костадинов. Те представиха „Хензел и Гретел”.

Спектакълът „Меко казано”от Валери Петров на Държавен куклен театър – Бургас, с режисьор Леонард Капон, пък е награден за изграждане на заразителни театрален разказ и актьорско присъствие. Местната драма в Търговище също получи адмирациите на журито за „Самодивска приказка” по идея и режисура Надя Асенова. Постановката взе награда за стилизация и хумор в претворяването на български фолклорни мотиви, за добра екипна актьорска работа.

„Малката Баба Яга”от Емилия Маленова на Държавен куклен театър –Търговище впечатли с находчивите визуални решения на режисьора Моника Угренова и сценографа Наталия Гочева, а също така на актьорите Милен Алексиев, Борислав Терзийски и Димитър Караиванов за ансамбловото им изпълнение.

„Седемнадесетият международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” показа действителното състояние на театъра у нас– акцента върху българските текстова и навлизането на младите. Журито оцени това и поощри именно такива постановки”. Така доц. Д-р Йоана Спасова-Дикова обобщи решението на екипа, с който оценяваха спектаклите.

Награди получават още актрисата Десислава Минчева за моноспектаклите: „Кокошка с брошка” по приказки на Маргарит Минков, Център за изкуства „За Родопите” и „Жълто” от Петър Тодоров, Родопски драматичен театър „Н. Хайтов“ – Смолян, режисьор Петър Тодоров за системна работа с децата, включително и с най-малките от 0 да 4 години.

Във фестивала участваха 17 спектакъла от страната и чужбина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.