МОН представи арсенала си за борба срещу преписването

Видеокамери във всяка от 4000-те зали, в които ще има матури, умни датчици за улавяне на съмнителни сигнали, предварително уточняване на точното място, на което ще работи всеки зрелостник - това са една част от мерките, които Министерството на образованието и науката ще вземе тази година, за да осигури максимална честност при провеждането на държавните зрелостни изпити, съобщават от министерството. МОН представи пълния пакет мерки за пресичане на възможностите за преписване.

Ще бъде въведен 6-секторен екран, чрез който в реално време ще може да се вижда и чува какво става във всяка зала, в която се провеждат зрелостните изпити. Как работи този екран бе демонстрирано днес пред медиите. Системата е свързана не само със залата за наблюдение или кабинета на директора на съответното училище, но и с всички 28 регионални инспекторати и с министерството. Там, където се види че се случва нещо необичайно, екранът ще се увеличава, за да се види проблемът и при необходимост да се предприемат бързи мерки. В МОН 10 експерти ще бъдат пред екраните и ще имат възможност в реално време да наблюдават как протичат изпитите във всички зали.

Освен без мобилни телефони, както беше и досега, зрелостниците тази година ще влизат в залите и без химикалки. Там квесторите ще им раздават еднакви, пишещи с черен цвят химикалки. Без телефони и химикалки ще влизат и квесторите.

"Нашите усилия са насочени срещу онази малка група ученици, които биха преписвали. Те по нечестен начин се изправят срещу голямата група ученици, които се готвят за ДЗИ. Искаме да се спре безсмислената търговия с отговори, които вече се предлагат в социалните мрежи.", каза пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

"Нов момент е, че учениците ще имат точно определени места – редица и чин, като на чина ще бъде написано името на зрелостника. При съмнение за нередна ситуация екранът ще се увеличава и така ще може да се установи и името да ученика. Чрез въвеждането на този елемент ще се знаят и имената на двамата квестори, които са в съответната зала.Имаме готовност, ако има твърде много сигнали за готвени нередности, да приложим и варианта с различна подредба на въпросите за всяка зала", заяви заместник-министър Стаматов. Той подчерта, че равнопоставеността се запазва, но разбъркването прави излишна търговията с решен изпитен вариант. Дали МОН е избрало този вариант няма да бъде обявено предварително.

"Вариантът за изпита по български език и литература още не е готов, никой в министерството не го знае, а в социалните мрежи вече се дават решени тестове", каза още министър Стаматов. Той предупреди учениците да не се поддават на измами и каза, че именно в тази посока бе и писмото на МОН до Главния прокурор.

Родителите да се включат в наблюдението на матурите, за да може по този начин да се гарантира, че процесът е честен, а зрелостниците са поставени при равни условия, за да покажат истинските си знания и умения, придобити по време на училищното образование, призова още заместник министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование