Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Сирийските кюрди заявиха, че са изпълнили изцяло условията на Турция

Вижте кои са служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност сред кандидатите на местните избори

Д-р по право Дани Каназирева: Проектозаконът на ПФ за бурките е „copy paste“ на френския от 2010 г.

„Абсурдно е да приемем наредба за забрана на бурки на местно ниво, без да имаме закон“, това е мнението на председателя на групата общински съветници от ПП „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева относно проекта за изменение и допълнение на Наредбата за осигуряване на обществения ред в Пловдив, внесен за гласуване от Патриотичния фронт на сесията на ОбС този вторник. Затова от „Съюз за Пловдив“ няма да подкрепят предложения в този вид проект.

„Забрана за носене на религиозно облекло, което закрива лице, трябва да се въведе на национално ниво със закон, а не с местни наредби в общините. Такъв закон у нас все още няма и подобна импровизация би била несериозна. Задължително следва да има ясно разписани правила и указания към МВР за изпълнение и контрол на този закон“, коментира Дани Каназирева.

Тя дава за пример Белгия, Италия, Франция и други държави от ЕС, където забраната за носене на бурки е приета със закон, а отделно и с конкретно разписани действия за приложението, за да има реален ефект, а не да си останат евтин пиар.

„Във Франция, чийто закон от 2010 г. е преписан от Патриотичния фронт буквално „copy paste“, за хора, които принуждават жените да се забулват, се предвижда глоба от 30 000 евро и 1 година затвор. Ако върху малолетни се упражнява натиск да слагат бурки, санкцията е 60 000 евро и 2 затвор. Преди да бъде гласуван законът във Франция, там също се водеха остри дебати с цел постигане на максимален резултат. Три седмици след приемането на закона Министерството на вътрешни работи на Франция подготви директива за прилагането му по места от полицейските служби. За да избегне дискриминация, са предвидени методи на убеждение на самите жени да не си слагат забулващи облекла“, допълва Дани Каназирева.

Според нея в родния законопроект и в предлаганата наредба не са включени редица важни текстове и е налице противоречия със Закона за вероизповедания в България. Докторът по право Каназирева цитира и решение на Европейския съд, според което забулването подкопава идеята за съжителство в демократичното общество.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.