Д-р по право Дани Каназирева: Проектозаконът на ПФ за бурките е "copy paste" на френския от 2010 г.

"Абсурдно е да приемем наредба за забрана на бурки на местно ниво, без да имаме закон", това е мнението на председателя на групата общински съветници от ПП "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева относно проекта за изменение и допълнение на Наредбата за осигуряване на обществения ред в Пловдив, внесен за гласуване от Патриотичния фронт на сесията на ОбС този вторник. Затова от "Съюз за Пловдив" няма да подкрепят предложения в този вид проект.

"Забрана за носене на религиозно облекло, което закрива лице, трябва да се въведе на национално ниво със закон, а не с местни наредби в общините. Такъв закон у нас все още няма и подобна импровизация би била несериозна. Задължително следва да има ясно разписани правила и указания към МВР за изпълнение и контрол на този закон", коментира Дани Каназирева.

Тя дава за пример Белгия, Италия, Франция и други държави от ЕС, където забраната за носене на бурки е приета със закон, а отделно и с конкретно разписани действия за приложението, за да има реален ефект, а не да си останат евтин пиар.

"Във Франция, чийто закон от 2010 г. е преписан от Патриотичния фронт буквално "copy paste", за хора, които принуждават жените да се забулват, се предвижда глоба от 30 000 евро и 1 година затвор. Ако върху малолетни се упражнява натиск да слагат бурки, санкцията е 60 000 евро и 2 затвор. Преди да бъде гласуван законът във Франция, там също се водеха остри дебати с цел постигане на максимален резултат. Три седмици след приемането на закона Министерството на вътрешни работи на Франция подготви директива за прилагането му по места от полицейските служби. За да избегне дискриминация, са предвидени методи на убеждение на самите жени да не си слагат забулващи облекла", допълва Дани Каназирева.

Според нея в родния законопроект и в предлаганата наредба не са включени редица важни текстове и е налице противоречия със Закона за вероизповедания в България. Докторът по право Каназирева цитира и решение на Европейския съд, според което забулването подкопава идеята за съжителство в демократичното общество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика