Андрей Райчев: Радан Кънев подкрепи Плевнелиев за президент, за да се наложи на Кунева

Радан Кънев извърши една маневра, която не е в полза на президента Росен Плевнелиев, а в полза на неговата борба с Меглена Кунева, заяви социологът Андрей Райчев пред БНР.

"От отбора на г-жа Кунева беше издигнат Найден Зеленогорски. Не че г-н Зеленогорски ще стане президент, не че той иска да кандидатства толкова, колкото това е маневра със следния смисъл – не Радан Кънев. Зеленогорски е добре подбран, популярен и в двете части на Реформаторския блок. Не върви да кажеш „не става“ и съвсем не върви да кажеш „не той, а аз“, аргументира тезата си Андрей Райчев.

Социологът смята, че причината Радан Кънев да иска да бъде президент, е да преброи привържениците на класическото дясно от свое име, а номинацията на Зеленогорски осутетявала това. 

Според Райчев другите политически субекти го използват като "бърсалка за своите собствени политически интереси" и не го виждат като деец или президент.  

Ходът на Радан Кънев не му носи полза и е грешка, смята социологът, а освен това и е ядосал сериозно президента, което вероятно подчертава факта, че Плевнелиев няма да гони втори мандат. 

Райчев коментира и казаното от Георги Първанов, че би предпочел да се бори за президент в рамките на президентска република при сменена Конституция:

"Дори Първанов да бъде допуснат до избори, фактът че той иска нещо, което хората не искат, т.е трети мандат, осуетява възможността му да спечели. Но той казва, че ако сменим формата и станем президентска република, то това вече е друга ситуация, той ще има право да кандидатства."

Райчев смята, че избирането на новия водач на БСП Корнелия Нинова увеличава шансовете за обединение вляво. 

Той каза още, че ако Бойко Борисов се кандидатира за президент, кандидатът на левицата има много малки шансове. Ако обаче кандидат на десницата е Плевнелиев, левите ще победят почти сигурно.

Коментари

Задължително поле