Премиерът Борисов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на САЩ Херо Мустафа

Трима хвърлени в ареста за отглеждане на канабис

Полиция нахлу в Държавното горско стопанство в Търново

Българска преводачка с награда от съюза на гръцките писатели в Гърция

Джъстин Трюдо запази властта в Канада, но ще управлява с малцинство

Акциите на Боинг се сринаха след нови проблеми със 737 МАX

II. Специална прогноза за вота на астролога Алена за “Труд”

32-годишен нападна медик от Спешна помощ в Петрич

Фейсбук обяви мерки срещу манипулативните и филшивите новини

Проф. Иван Илчев: Комисията с Македония зацикли отново около Гоце Делчев След решението за предсрочни избори в Скопие, бъдещето й не е светло, каза историкът

Германският министър на отбраната предложи Берлин да изпрати стабилизираща мисия в Сирия

Арестуваха двама, карали много пияни

Какви са резултатите от проведената акция „Ден без псувни”?

Настаняват изоставеното в Петрич бебе в приемно семейство

ООН: До 2050 г. България ще загуби четвърт от населението си

Андрей Райчев: Радан Кънев подкрепи Плевнелиев за президент, за да се наложи на Кунева

Радан Кънев извърши една маневра, която не е в полза на президента Росен Плевнелиев, а в полза на неговата борба с Меглена Кунева, заяви социологът Андрей Райчев пред БНР.

„От отбора на г-жа Кунева беше издигнат Найден Зеленогорски. Не че г-н Зеленогорски ще стане президент, не че той иска да кандидатства толкова, колкото това е маневра със следния смисъл – не Радан Кънев. Зеленогорски е добре подбран, популярен и в двете части на Реформаторския блок. Не върви да кажеш „не става“ и съвсем не върви да кажеш „не той, а аз“, аргументира тезата си Андрей Райчев.

Социологът смята, че причината Радан Кънев да иска да бъде президент, е да преброи привържениците на класическото дясно от свое име, а номинацията на Зеленогорски осутетявала това.

Според Райчев другите политически субекти го използват като „бърсалка за своите собствени политически интереси“ и не го виждат като деец или президент.

Ходът на Радан Кънев не му носи полза и е грешка, смята социологът, а освен това и е ядосал сериозно президента, което вероятно подчертава факта, че Плевнелиев няма да гони втори мандат.

Райчев коментира и казаното от Георги Първанов, че би предпочел да се бори за президент в рамките на президентска република при сменена Конституция:

„Дори Първанов да бъде допуснат до избори, фактът че той иска нещо, което хората не искат, т.е трети мандат, осуетява възможността му да спечели. Но той казва, че ако сменим формата и станем президентска република, то това вече е друга ситуация, той ще има право да кандидатства.“

Райчев смята, че избирането на новия водач на БСП Корнелия Нинова увеличава шансовете за обединение вляво.

Той каза още, че ако Бойко Борисов се кандидатира за президент, кандидатът на левицата има много малки шансове. Ако обаче кандидат на десницата е Плевнелиев, левите ще победят почти сигурно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.