Започва як пазарлък за Изборния кодекс

Дори премиерът Бойко Борисов не успя да промени позицията на ПФ, а АБВ използваха Изборния кодекс като мотив за оттегляне на подкрепата си за властта.

Поредни разправии и пазарлъци по Изборния кодекс предстоят утре между партиите, които стоят зад властта. Очаква се неразбориите да продължат и по време на заседанията на парламента. Причина е президентското вето върху поправките в правилата за вота. Росен Плевнелиев атакува текстовете за гласуването в чужбина.

От Патриотичния фронт заплашиха, че ако не бъде отхвърлено ветото, те ще оттеглят подкрепата си за кабинета. На въпрос на „Труд“ остава ли в сила позицията им Валери Симеонов отговори:

„Няма съмнение. Искам да подчертая, че за нас е важно как ще гласуват партньорите - ГЕРБ и Реформаторският блок. За ДПС е ясно.“

От ГЕРБ и РБ признаха, че все още нямат решение. Очаква се темата да бъде дискутирана на утрешните заседания на двете парламентарни групи, както и на съвета на коалицията. Преди това обаче има правна комисия, която ще гласува президентското вето. Още на нея ще стане ясно какви са нагласите. В ГЕРБ още миналата седмица не скриха недоволството си от прибързания акт на държавния глава.

Стана ясно, че омбудсманът Мая Манолова е имала готовност да атакува спорните текстове за изборите пред Конституционния съд. Това би спестило поредните трусове сред партньорите в управлението. ДПС и БСП са категорични, че ще подкрепят ветото. „Поведението на ГЕРБ става все по-шизофренно. Гласуват закони, после почват да отменят текстове от тях. Това говори за пълна безпътица“, коментира пред „Труд“ депутатът Четин Казак.

Ако ветото не бъде отхвърлено и патриотите оттеглят подкрепата си, ГЕРБ ще може да разчита на 110 гласа с тези на БДЦ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика