Съкровището на хан Кубрат пристигна в Бургас

Част от предметите на уникалното съкровище навремето са изработени във византийски ателиета в Константинопол.

Автономна охранителна система пази скъпоценностите

Състои се от владетелски жезъл, ритон, посуда, коланни накрайници

При засилени мерки за сигурност съкровището на хан Кубрат пристигна в Археологическия музей в Бургас. То се състои от владетелски жезъл, ритон, посуда, коланни накрайници и други предмети, които са част от 800-те, открити преди повече от сто години край украинското село Малая Перешчепина. Общото му тегло при откриването е около 75 килограма, от които 50 килограма са сребърните, а 25 килограма златните предмети.

Музеят, съвместно с община Бургас предлага атрактивна изложба на прага на туристическия сезон. Тя се нарича “Споменът за Велика България: съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина”. Златото на прочутия владетел, на когото се приписва авторството на една от най-популярните притчи в света - тази за силата на задружността и невъзможността да счупиш сноп пръчки сам, ще бъде изложено за разглеждане на 21 май в Археологическия музей. Изложбата ще остане в Бургас до края на септември.

“Съкровището на хан Кубрат постоянно се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург. През годините са направени копия на част от предметите от него по поръчка на Националния исторически музей. Ние представяме именно тези предмети, които са собственост на НИМ. Съкровището ще е с автономна охранителна система”, разказа пред “Труд” Милен Николов, шеф на Регионалния исторически музей в морския град. Той обясни, че част от предметите на уникалното съкровище навремето са изработени във византийски ателиета в Константинопол а друга част са номадски, като например жезълът и ритонът - символи на царската власт при степните народи. Трета част са предмети, които очевидно имат връзка със Сасанидска Персия.

Освен предмети, които са принадлежали на хан Кубрат, в изложбата ще бъде експониран и орелът, открит край село Вознесенка. Предполага се, че той е част от гробните дарове в гроба на хан Аспарух.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони