На 18 август 2019 да почерпят

Ясписът не се побира в рамки От палитрата на луд художник

Евакуираха луксозен хотел и къмпинг на Гран Канария заради горски пожар

Експерти: Поне месец ще отнеме цялостният ремонт на моста край Дупница Пожарът на 13 август е засегнал 13 колони и 13 греди

Кои държави прилагат химическа кастрация при педофилия

Интензивен трафик по магистрала „Струма“ и пътя Е-79 към Гърция

Хиляди любители на народния фолклор се събраха в Жеравна

Загинал и десетки ранени при катастрофа на автобус в Русия

17 мъртви щъркела са открити до електропроводи край бургаско село

Прокуратурата повдигна три обвинения на Мартин Трифонов Може да получи 30 години затвор или доживотен

Нинова: Героите от Илинденско-Преображенското въстание показаха силата на българския национален дух

Румен Петков на Петрова нива: Илинденско-Преображенското въстание е неразделна част от българската история

Доброволци обновяват едно от най-големите български села

Евакуираха 400 пътници при авария на ферибот край Испания

Жан-Клод Юнкер ще се подложи на спешна операция

Каракачанов: Ако ветото остане, ние напускаме управлението. Симеонов: Очаквам ГЕРБ и РБ да постъпят отговорно

„Напускаме управлението, ако ветото на президента Росен Плевнелиев не бъде отхвърлено. Подобно решение би доказало, че имаме диаметрално противоположни виждания за това кои са важните проблеми в страната с останалите партии от управляващата коалиция“, заяви пред БТВ съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Настоящият вариант на закона дава право на българите, живеещи в чужбина, да използват правото си на глас, изтъкна лидерът на ВМРО. „В страните извън ЕС е възможно да се гласува в консулствата и посолствата, както и в градовете с над 1 млн. жители”, посочи Каракачанов.

Той за пореден път заяви, че целта на приетите по предложение на ПФ спорни текстове не е била да ограничи правата на българските граждани, а „да гарантира националната сигурност“ и „да не се допусне други държави да организират избори“.

Каракачанов обърна внимание на една от промените, които са направени в новия законов текст. Ако преди е трябвало 40 души да подадат заявление за откриването на изборна секция в конкретен град, то сега минимумът заявления е скочил на 100.

„Нашият проблем бе напълно разбран и изразен във ветото на президента г-н Плевнелиев. С промените в Изборния закон се нарушават конституционните ни права на български граждани. По член 26 на Конституцията всички български граждани имат равни права. Промените в закона обаче дават повече права на някои от българите, живеещи в чужбина”, коментира Мария Спирова – българка, живееща в чужбина. Тя каза още, че позицията на Каракачанов говори за пълно неразбиране от страна на народните представители за същността на проблема на съгражданите ни, живеещи зад граница.

Целта на Патриотичния фронт е единствено да ограничи изборните злоупотреби, които се извършват в Република Турция, където изборите се ръководят от местната администрация, а не от изборния закон, изтъкна в отговор Каракачанов.

Спирова спомена изказване на вътрешния министър Румяна Бъчаврова от последните дни, според която засега няма доказателства за чужда намеса във вътрешните ни работи.

Каракачанов заяви, че това не е вярно и че има доклади на български консули за тези проблеми. По думите му проблемът с изборните злоупотреби в Турция е проблем на българската държава и единственото решение е да се противодейства на злоупотребите чрез Изборния кодекс.

Приетите текстове в Избирателния закон, които регламентират гласуването на българите в чужбина, са защитен механизъм за опазване на България от чуждо влияние, заяви и другият съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред „Фокус“. Той препотвърди позицията на парламентарната група за снемане на подкрепата на правителството, ако не бъде отхвърлено президентското вето върху текстовете от ИК.

„Не можем да допуснем безкрайни компромиси с неща, от които пряко зависи съдбата на всички наши сънародници. За нас определящо в случая, искам да уточня, ще бъде поведението на ГЕРБ и на РБ. Очаквам да постъпят отговорно и да отхвърлят ветото по отношение на прегласуване на текстовете, свързани с гласуването в чужбина“, каза още Валери Симеонов. Той подчерта, че с новите правила за гласуване в чужбина единственото ограничение е за изселниците в Турция, които до момента са имали право да гласуват в 139 секции, а сега ще могат в 7-8 секции.

По думите му това е мярка за ограничаване намесата на турската държава в суверенитета на България. Според Валери Симеонов упреците към текстовете на ИК идват от хора, които обслужват протурска позиция, независимо, че се обаждат от Ню Йорк или Оксфорд.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.