Архимандрит Дионисий: Зарята на Великден е само повод за говорене, зад което прозира политически интерес

"Зарята на Великден е само повод за настоящото говорене. В основата на това говорене, наситено с битовизми, прозира един сериозен политически интерес, заявен доста по-рано от Реформаторския блок с желанието да бъде сменено името на храма – една абсурдна и недопустима идея. След като храмът е осветен, абсолютно никой не може да смени името му. И това трябва да е известно на всички, които имат подобни претенции”, обясни по БНТ предстоятелят на храм-паметник “Св. Александър Невски” архим. Дионисий.

По повод появила се снощи информация, че вчера срещу него е бил извършен опит за убийство, архим. Дионисий категорично отрече това да се е случвало и допълни, че е “странно трета седмица да има такава генерация на излишна енергия”. По думите му всички тези действия са резултат от волята на някого, който иска Българската православна църква да не бъде основният фактор в нашето общество, който може да преодолява проблеми, свързани с действителни заплахи. Той подчерта, че в момента политиката не се намесва в църковните дела, а в това да няма такива.

Миряни и свещеници поискаха отстраняването на архимандрит Дионисий от предстоятелството на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. Утре Светият синод на Българската православна църква ще разгледа въпроса със зарята и Ботевия марш и ще реши дали те да продължат да присъстват във Великденското богослужение.

Дали архим. Дионисий ще е предстоятел на катедралния храм, също е възможно да бъде решено на тези дискусии.

Архим. Дионисий каза още, че 104 години храм-паметникът “Св. Александър Невски” е в едно наистина изоставено положение поради ред исторически обстоятелства. “Благодарение на категоричната воля на министър-председателя, един ремонтно-реставрационен процес стартира и той в момента е в тази си административна фаза. След като приключи организационният етап, предстои вече проектиране и с изискуемите и от Закона за обществените поръчки и практики от света да бъде приложено едно конкурсно начало чрез обществен търг”, посочи той и допълни, че тепърва предстоят експертизи за това как да бъде реализиран ремонтът, как да бъдат преодоляни проблемите с избиването на вода и как да бъдат реставрирани стенописите.

“Аз монах в Троянския манастир не съм бил", каза архим. Дионисий по повод изгонването на мирянин от храма, след като му е задал въпрос колко време е прекарал в Троянския манастир. "Бил съм послушник в Троянския манастир, от който никога не съм изгонван, а по мое желание – и за това има документи в Софийска митрополия, по мое желание съм напуснал този манастир, по причини, които съм явил там, където е необходимо. Години след това съм подстриган от Старозагорския митрополит Галактион в единия от трите манастира, който имаше тогава Епархията – Казанлъшкия, те и трите бяха девически, там стана подстрижението”, каза още архим. Дионисий. Това е обичайна практика, поради причината, че в Епархията няма мъжки манастир, обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини