Само в Сливен има Център за анализ на пътни произшествия и за обучение на автотехнически експерти

4000 студенти, 44 доктори и 25 000 специализанти са обучени в Инженерно-педагогическия факултет в Сливен от създаването му до днес - съобщиха от висшето училище. Сливенският факултет е част от Техническия университет в столицата и в навечерието на 24 май чества 30-годишния си рожден ден.

„Този факултет е явление в историята на висшето образование в България” – заяви ректорът на ТУ-София проф. д.т.н.Георги Михов, който бе гост на тържествата. Става дума за интегриране на инженерното с педагогическото образование. Факултетът предоставя възможност за изучаване на 13 инженерни специалности.

Някои са само за магистри, сред тях: „Електрическа енергия от възобновяеми източници”, „Проектиране и технологии за облекло и текстил”, „Топлотехника”, „Автотехническа експертиза”, „Компютърна бизнес-информатика”. От следващата учебна година се открива и специалността „Иновации и технологии в образованието”.

През 2006г. сливенският факултет се превърна в национална новина, след като на негов терен се осъществи последния етап от големия проект на ТУ „Автомобил, произведен в България” в сътрудничество с „Мерцедес” и други водещи компании.

Сред бижутата на факултета са Центърът за развитие и квалификация, който обучава съдебни автотехнически експерти, автоинструктори и др., както и единственият в страната Център за анализ на пътно-транспортни произшествия и обучение на автотехнически експерти. Вторият център дава възможности за използване на научните разработки в дисертационните трудове на докторанти и хабилитирани лица, свързани с развитието на автомобилостроенето в направленията по екология и безопасност.

Самият ръководител на факултета и зам.-ректор на ТУ проф.Станимир Карапетков е сред водещите автотехнически експерти. Бил е вещо лице по много нашумели съдебни дела от голям обществен интерес.

За празника си Инженерно-педагогическият факултет получи поздравителна телеграма от премиера Бойко Борисов. Сред специалните гости на празника бе Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий. Кметът Стефан Радев /ГЕРБ/ връчи почетен плакет на общината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони