Сливане на две училища предизвика истерия, сълзи и викове "оставка" в Пловдив

Сливането на двете основни училища "Душо Хаджидеков" и "Георги Бенковски" под шапката на първото предизвика масова истерия, реки от сълзи и викове "оставка" по адрес на кмета на Пловдив Иван Тотев по време на сесията на Общинския съвет.

След 4-часови дебати старейшините приеха предложението на зам.-кмета по образованието Стефан Стоянов за сливането на двете школа с 30 гласа "за", 15 "против" и двама "въздържали се". Бесни родители на деца от двете училища обявиха гласувалите "за" съветници за "срам за града".

Те се заканиха да стигнат дори до вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева и омбудсмана на републиката Мая Манолова, ако областният управител на Пловдив Здравко Димитров не стопира скандалното според тях решение. Майки, татковци, баби и дядовци изпаднаха в истерия, но до линч и саморазправа със старейшините не се стигна, въпреки че общинските гардове положиха доста усилия да озаптят бесните граждани, заели места в заседателната зала.

Преди да напуснат местния парламент част от недоволните родители изслушаха аргументите на градоначалника Иван Тотев за мотивите, наложили "оптимизирането на училищната мрежа" под тепетата, след като по-рано кметът отказа да се срещне с тях в присъствието на медиите. Тотев успокои родителите, уверявайки ги, че им се дава свобода на избор в коя от двете сгради децата им да учат.

От думите му се разбра, че ако продължи да съществува в сегашния си вид, до 2-3 години ОУ "Георги Бенковски" ще бъде затворено заради малкия брой малчугани, учащи в него. В момента техният брой е едва 126 деца, докато в същото време в ОУ "Душо Хаджидеков" били записани над 700 ученици при капацитет от 450 места. Освен това едва 20% от учениците в ОУ "Душо Хаджидеков" били деца от квартала, увери кметът, чийто дом се намира на метри от школото. "Целта на сливането е да помогнем и на двете училища", декларира зам.-кметът Стефан Стоянов и увери, че промяната ще влезе в сила чак от 15 септември 2017 г.

Новото училище, получено в резултат от сливането, ще ползва същите сгради като до момента при условие на единно управление, което ще наложи съкращаването само на един директорски щат. Според правилата за финансиране ОУ "Георги Бенковски" е изправено пред сериозни проблеми заради недостиг в делегирания бюджет.

Според протестиращите стотина родители цялата "галимация" била заради едни 225 000 лв., които Община Пловдив ще получи от Министерството на образованието и науката по национална програма "Оптимизация на училищната мрежа". Срокът за кандидатстване по нея изтича на 31 май и затова толкова се бързало, че не бил спазен и срока от 14 дни за обществено обсъждане и не било прието предложението на част от съветниците за отлагане на спорната точка за следващата сесия на 31 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони