Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Сливане на две училища предизвика истерия, сълзи и викове „оставка“ в Пловдив

Сливането на двете основни училища „Душо Хаджидеков“ и „Георги Бенковски“ под шапката на първото предизвика масова истерия, реки от сълзи и викове „оставка“ по адрес на кмета на Пловдив Иван Тотев по време на сесията на Общинския съвет.

След 4-часови дебати старейшините приеха предложението на зам.-кмета по образованието Стефан Стоянов за сливането на двете школа с 30 гласа „за“, 15 „против“ и двама „въздържали се“. Бесни родители на деца от двете училища обявиха гласувалите „за“ съветници за „срам за града“.

Те се заканиха да стигнат дори до вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева и омбудсмана на републиката Мая Манолова, ако областният управител на Пловдив Здравко Димитров не стопира скандалното според тях решение. Майки, татковци, баби и дядовци изпаднаха в истерия, но до линч и саморазправа със старейшините не се стигна, въпреки че общинските гардове положиха доста усилия да озаптят бесните граждани, заели места в заседателната зала.

Преди да напуснат местния парламент част от недоволните родители изслушаха аргументите на градоначалника Иван Тотев за мотивите, наложили „оптимизирането на училищната мрежа“ под тепетата, след като по-рано кметът отказа да се срещне с тях в присъствието на медиите. Тотев успокои родителите, уверявайки ги, че им се дава свобода на избор в коя от двете сгради децата им да учат.

От думите му се разбра, че ако продължи да съществува в сегашния си вид, до 2-3 години ОУ „Георги Бенковски“ ще бъде затворено заради малкия брой малчугани, учащи в него. В момента техният брой е едва 126 деца, докато в същото време в ОУ „Душо Хаджидеков“ били записани над 700 ученици при капацитет от 450 места. Освен това едва 20% от учениците в ОУ „Душо Хаджидеков“ били деца от квартала, увери кметът, чийто дом се намира на метри от школото. „Целта на сливането е да помогнем и на двете училища“, декларира зам.-кметът Стефан Стоянов и увери, че промяната ще влезе в сила чак от 15 септември 2017 г.

Новото училище, получено в резултат от сливането, ще ползва същите сгради като до момента при условие на единно управление, което ще наложи съкращаването само на един директорски щат. Според правилата за финансиране ОУ „Георги Бенковски“ е изправено пред сериозни проблеми заради недостиг в делегирания бюджет.

Според протестиращите стотина родители цялата „галимация“ била заради едни 225 000 лв., които Община Пловдив ще получи от Министерството на образованието и науката по национална програма „Оптимизация на училищната мрежа“. Срокът за кандидатстване по нея изтича на 31 май и затова толкова се бързало, че не бил спазен и срока от 14 дни за обществено обсъждане и не било прието предложението на част от съветниците за отлагане на спорната точка за следващата сесия на 31 май.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.