Тръмп се появи изненадващо на световната среща на ООН за климата

Хотели са ужилени от фалита на Томас Кук Зимните курорти имат време да продадат стаите си

Борисов: България разполага с блестящи лекари и медицински специалисти, чиито опит и експертиза са известни в цял свят Работим за достъп до най-модерните методи за лечение, заяви премиерът

Застраховат армията за 192 000 лева

Стотици хиляди бедстват заради фалита на „Томас Кук” (обзор)

Почина проф. Никола Георгиев

Министър Ангелкова за фалита на туроператора „Томас Кук“: В непрекъснат контакт сме с британското посолство

Премиерът Борисов: Членството на страната ни в НАТО и ЕС е основа на отбранителната политика на България

Взрив в супермаркет в Австрия рани 9 души

АТАКА иска да се забрани продажбата на държавни имоти

Исус „умря“ на ринга, възкръсна във фейсбук (обзор)

БСП регистрира кандидатите за районни кметове, кметове на кметства и листата за общински съветници в София

Дворът на кирилицата приюти патриарх и митрополит

Вижте разяснителния клип на ЦИК за местните избори (ВИДЕО)

Барние: Последните предложения на правителството на Борис Джонсън за Брекзит са неприемливи

България ще получава природен газ от Транс-адриатическия газопровод чрез интерконектора с Гърция

Снимка: Министерството на енергетиката

На официална церемония в Солун бе дадено начало на изграждането на Транс-адриатическия газопровод, част от инфраструктурата на Южния газов коридор, чрез който България ще получава природен газ, съобщава пресцентъра на Министерството на енергетиката.

В събитието участваха заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович, премиерът на Гърция Алексис Ципрас, премиерът на Грузия Гиорги Квирикашвили, специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси Амос Хохстийн и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Един от основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Страната ни залага приоритетно на реализацията именно на интерконектора с Гърция“, каза министър Петкова по време на церемонията. Тя припомни, че през януари 2014 г. бе подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество между „Ай Си Джи Би“ АД и „Trans-Adriatic Pipeline“ AG за координация и свързване на двата проекта.

Газопроводът Гърция-България е проектиран с технически капацитет до 3 до 5 млрд. м3/година, с възможност за по-голямо разширение, включително и над 10 млрд. м.3/год., при наличие на търговски интерес и икономическа обосновка.

С подписването на Окончателното инвестиционно решение в края на 2015-та година, акционерите в проекта преминаха към реални действия за изграждане на междусистемната връзка. В разработената Пътна карта за неговата реализация е предвидено да бъде въведен в търговска експлоатация в средата на 2018-та година, допълни Петкова.

Тя информира участниците в събитието за успешния резултат на първата необвързваща фаза на пазарния тест по проекта, която приключи на 08.04.2016 г. Девет компании подадоха необвързващи оферти за резервиране на над 4,3 млрд. куб. метра природен газ годишно. През месец юни ще стартира втората фаза на пазарния тест.

Проектът за изграждане на Южния газов коридор предвижда той да бъде четвъртата голяма ос за доставки на газ за Европейския съюз. Основната му цел е да се подобри сигурността на доставките – той ще представлява директна връзка между газовия пазар на ЕС и едно от най-големите находища на природен газ света, тези на Каспийско море и Близкоизточния басейн. ТАП може да осигури над 10 млрд. куб. метра природен газ за Европа. Очаква се доставките да започнат през 2020 година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.