Хлебарки и дървеници тормозят цяла София

Хлебарките има в почти всички студентски общежития.

Студентските общежития най-засегнати от напастта.

      Хлебарки и дървеници нападнаха столични квартали. Гадинките са плъзнали из все повече блокове в целия град, а унищожаването им става все по-трудно, обясняват експерти. Най-засегнати от напастта са живеещите в Младост, Обеля и Люлин, разказаха пред „Труд“ от няколко фирми за борба с вредителите. Те отчитат, че заради по-големите популации много хора се обръщат към тях за помощ.

В много от студентските общежития положението е направо трагично, оплакват се учащите.

„Пръска се, но хлебарките и дървениците сякаш стават все повече след това“, разказва студент от общежитията на Техническия университет. Той дори бил нахапан от дървеници и в резултат на това се появили големи болезнени червени петна. Студенти разказват, че подобни случаи има много.

„Получаваме много сигнали, най-вече от Студентски град. Премахването е трудно, трябва да се изнесени всички стари мебели и багажи, а това не се прави, затова пръскането няма ефект. Дървениците са упорити, лесно се пренасят и могат да живеят без да се хранят цяла година“, обясни пред „Труд“ Цезарина Илиева, главен експерт в дирекция „Надзор на заразните болести” в Столичната регионална здравна инспекция. Хлебарките също са обичайна гледка в стаите на студентите, някои разказват, че са се натъквали на тях дори по масите в студентските столове. Стреснати от нашествието много студенти купуват препарати от собствения си джоб, но ефект почти няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини