Патриотите склонни на компромис за ветото

След продължили близо два часа преговори в Народното събрание патриотите се оказаха склонни на компромис. От ГЕРБ съобщиха за „Труд“, че Красимир Каракачанов и Валери Симеонов били готови да се окажат от дадения ултиматум. И вчера сутринта те твърдяха, че ако мнозинството не отхвърли ветото на президента, те оттеглят подкрепата си за управлението.

„Спокойни сме за формираното мнозинство. Стигнахме до единна позиция. Предстоят срещи с групите ни. Преговорите продължават“, заяви шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов след следобедните преговори в парламента. „Труд“ научи, че патриотите поставили едно-единствено условие - предварително да бъде съгласуван новият текст за гласуването в чужбина. Президентът атакува именно този параграф, който ограничава изборните права на българите, които живеят извън ЕС. Патриотите приели тезите на ГЕРБ и реформаторите, че ще се търси решение, което едновременно да гарантира и равни права на сънародниците ни зад граница, и честни избори в чужбина.

"Не искаме да клатим държавата. Патриотичният фронт неведнъж сме доказвали, че сме предвидими и че твърдо стоим зад стабилността на България", заяви за "Труд" съпредседтелят на ПФ Валери Симеонов. Той обясни, че действително в Изборния кодекс има текстове, които се нуждаят от прецизиране.

Преговорите между партиите, които стоят зад властта, ще продължат и утре. Първа точка в дневния ред са структурни и персонални промени в правителството. Предстои да бъде гласувана Зорница Русинова за социален министър. Тя обаче няма да е и вицепремиер.

Втора точка е ветото на президента, но ако не е постигнато съгласие по новия текст за гласуване в чужбина, е възможно дебатите да се отложат за четвъртък.

Комисията по правни въпроси вчера подкрепи ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс. Единствено двамата представители на ПФ гласуваха за отхвърляне на ветото. Двама депутати от ДПС и един от БСП бяха за подкрепянето му, а 7 от ГЕРБ, РБ и БДЦ се въздържаха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини