Белослав на протест срещу изграждането на кариера за добив на пясък

На протест излязоха жителите на Белослав срещу изграждането на Кариера за добив на пясък. Основното притеснение на хората е, че бъдещата кариера се намира на метри от жилищния квартал „Младост”, а в района има и немалко постройки на хора с домашни животни. Кариерата е в близост до защитената местност „Ятата”, която влиза в „Натура 2000”, предаде БТВ.

Гражданите се притесняват, че ако започне да функционира съоръжението, ще нанесе много големи щети върху природата и населението.

Васил Тонев, един от недоволните граждани, каза, че е притеснен, тъй като на това място се намира паркът на града, там няма човек, който да не ходи на пикник и гората ще бъде изсечена, за да бъде направена кариера, която ще влияе лошо на цялата община и на цялата флора и фауна.

„Преди 120 години този пясък послужи за започване на стъкларското промишлено производство в България. Сега бялото злато на Белослав някой иска да ни го вземе, защото след 10-20 години, когато вече вървят новите технологии, ще може да се изземва силицият по съвсем друг начин и ще бъде запазена природата на Белослав. Това е много важно, плюс това с този кварцов пясък могат да се развият производства, много работни места, а да не се използва този пясък за запълване на канализации”, заяви общинският съветник Данчо Калчев.

Председателят на Общинския съвет Живко Димитров, както и целият Общински съвет, също са против проекта. По думите му над 70% от гражданите на Белослав са подкрепили подписката против проекта. Те вярват, че проектът ще нанесе необратими вредни последствия върху флората и фауната.

Общинският съветник Данчо Калчев изнесе данни от проучване, направено преди две години, в което става ясно че от 297 деца 110 имат заболявания на очите именно заради вредните прахови частици от разпрашаването на кварцовия пясък.

Зам.-кметът на общината Светла Колева съобщи, че през 2010 година е подписан договор, с който се разрешава предварително проучване. През 2011 година с протестно писмо и подписка от страна на жителите е изразено несъгласие на общината с това инвестиционно предложение. По-късно през същата година отново е стартирала процедурата и отново подписка и за пореден път неподкрепяне на предложението. През 2016 година с новия Общински съвет отново има решение, в което е изразено неподкрепяне на инвестиционното предложение.

Иван Димитров, представител на фирмата концесионер, съобщи, че това не е опасно и за това има изготвен доклад по ОВОС.

Проучването е направено в резултат на разрешение и подписан договор с МОСВ. Според него кариерата се намира не на 200 метра, както твърдят хората, а на повече от километър от защитената територия.

Коментари

Задължително поле