Бойко Борисов: Очакваме нов етап в развитието на икономическите отношения между България и Узбекистан

снимка: фейсбук профил на Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът на Узбекистан Гуломжон Ибрахимов откриха завод за рециклиране на масла, съвместна инвестиция на българската компания „Приста Ойл” и държавното узбекистанско предприятие „Узнефтепродукт”, съобщиха от правителствената информационна служба.

Церемонията постави началото на 20-ата международна конференция и изложба „Нефт и газ в Узбекистан”. Юбилейното издание на форума се провежда в столицата Ташкент и в него участват над 200 компании от 26 държави.

Българо-узбекското предприятие се намира в гр. Ангрен и откриването бе осъществено с телемост: „Дори и днес сме свидетели на иновация – вместо да пътуваме до завода, успяхме чрез видеовръзка да свържем днешната конференция с една българо-узбекска инвестиция в областта на енергийната ефективност, която води до опазване на околната среда, отработване и производство на нефтопродукти и разкриване на работни места”, коментира министър-председателят.

"Смятам, че отношенията на България с Узбекистан са пример за добро сътрудничество и приятелство в толкова сложния свят, който ни заобикаля днес. В България гледаме на Узбекистан като на наш стар приятел с възможности за сътрудничество не само в енергетиката, а също и в земеделието, в туризма и като на мост към Централна Азия. Надявам се, че след 20-ата международна конференция и изложба „Нефт и газ в Узбекистан”, която се провежда в Ташкент, в отношенията между страните ни ще започне нов етап, който да стимулира бизнесконтактите между двете страни. Затова благодаря и на президента Ислам Каримов за условията, които създават за развитие на двустранните икономически връзки между страните ни. Днес открихме и българо-узбекско предприятие за преработка на масла в гр. Ангрен, с което дадохме старт на 20-тата международна конференция.", написа във фейсбук профила си премиерът.

Високотехнологичното предприятие, в което са вложени 15 млн. долара, ще преработва годишно 43 хил. т отработени масла и ще произвежда 30 хил. т базови масла.

Коментари

Задължително поле