Учени са разкрили защо жирафите изглеждат толкова странно

Гените, които помагат да образуват скелета, сърцето и нервната система може да обяснят как жирафите са станали толкова високи, твърдят учени, пише The Independent, цитиран от "Фокус".

Учените най-накрая са начертали генетичните стъпки, които са довели до създаването на мистериозния жираф, за който те казват, че е едно от най-странните и досега необяснимо същества на Земята.

Разглеждането на този код или геном е помогнал на учените да разберат точно кои части на ДНК са помогнали на животното да развие толкова дълъг врат и да изглежда толкова странно. Извисяващо се на шест метра височина, особеното тяло на жирафа е доминирано от опънатите му крака и шия.

Професор Дъглас Кавенър от Пенсилванския държавен университет в САЩ, който е ръководител на новото изследване, твърди, че „еволюционните промени, необходими, за да се изгради внушителната структура на жирафа и да го снабди с необходимите изменения за неговото високоскоростно тичане и завидните му сърдечносъдови функции са били източник на научна загадка от 1800 г., когато Чарлз Дарвин първи се е озадачил от еволюционния произход на жирафа“.

Сърцето на животното е устроено така, че да изпомпва кръвта вертикално на разстояние от два метра до мозъка му, имайки необичайно голяма лява камера.

Премерването на кръвното налягане на жирафа ще отчете два пъти по-високи показатели от тези на други бозайници.

Жирафът може също да спринтира със скорост близо 60 км/ч с дългите си тънки крака, а въпреки външния си вид шията му съдържа същия брой кости, както и тези на други бозайници, включително на хората. Голямата разлика е, че костите на краката и шията на жирафа са значително разширени.

Учените са определили уникалния геном чрез сравняване му с неговия близък роднина - окапи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл