Ето ги жертвите на убиеца от Чикаго

Таня Цанева, ЦИК: До момента няма сигнали за купуване на гласове

Австралия: Притеснени сме от неясните законови основания за задържането на Полфрийман

Защо заводите за автомобили заобикалят България Оборотите в изработката на компоненти растат с 27%

Проблем със сензорите на Tesla Електрониката не улавя бързо движещи се обекти, които изведнъж попадат в обсега на автомобила

Патриарх Неофит отслужи Архиерейска света Литургия на Петковден (СНИМКИ)

Apple забавя споделянето на iCloud папки

Министър Петков: Предвидено е увеличение на всички пенсии с 6,6% от юли

Огромни вълци унищожават добитъка в благоевградско село

44-годишен мъж е с опасност за живота след пожар в Бургас

Мъж е убит с нож в Костенец

Откриха най-тежкото авокадо в света Рекорд на Гинес и за най-голяма плодова салата

Три дни безплатни прегледи във ВМА на пациенти с акне

Какво поучително има за жената и за мъжа в статия за рибите?

Не българите, а британците родиха расизма Ще помисли човек, че англичаните ще играят мач в столицата на апартейда, а не в София

Учени са разкрили защо жирафите изглеждат толкова странно

Гените, които помагат да образуват скелета, сърцето и нервната система може да обяснят как жирафите са станали толкова високи, твърдят учени, пише The Independent, цитиран от „Фокус“.

Учените най-накрая са начертали генетичните стъпки, които са довели до създаването на мистериозния жираф, за който те казват, че е едно от най-странните и досега необяснимо същества на Земята.

Разглеждането на този код или геном е помогнал на учените да разберат точно кои части на ДНК са помогнали на животното да развие толкова дълъг врат и да изглежда толкова странно. Извисяващо се на шест метра височина, особеното тяло на жирафа е доминирано от опънатите му крака и шия.

Професор Дъглас Кавенър от Пенсилванския държавен университет в САЩ, който е ръководител на новото изследване, твърди, че „еволюционните промени, необходими, за да се изгради внушителната структура на жирафа и да го снабди с необходимите изменения за неговото високоскоростно тичане и завидните му сърдечносъдови функции са били източник на научна загадка от 1800 г., когато Чарлз Дарвин първи се е озадачил от еволюционния произход на жирафа“.

Сърцето на животното е устроено така, че да изпомпва кръвта вертикално на разстояние от два метра до мозъка му, имайки необичайно голяма лява камера.

Премерването на кръвното налягане на жирафа ще отчете два пъти по-високи показатели от тези на други бозайници.

Жирафът може също да спринтира със скорост близо 60 км/ч с дългите си тънки крака, а въпреки външния си вид шията му съдържа същия брой кости, както и тези на други бозайници, включително на хората. Голямата разлика е, че костите на краката и шията на жирафа са значително разширени.

Учените са определили уникалния геном чрез сравняване му с неговия близък роднина – окапи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.