Засякоха преписвачи на матурите

Към този момент има индикации за преписване на матурите и вече са подадени сигнали към директорите на съответните училища, каза заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов пред радио Фокус.

Той увери, че всеки сигнал за купени отговори, който достигне до него или до министър Меглена Кунева, ще бъде предаден на разследващите органи. Стаматов посочи, че на този етап допълнителните мерки за сигурност не могат да бъдат оповестени, тъй като зрелостният изпит не е приключил.

„Това, което със сигурност мога да кажа, е, че е запазена равнопоставеността за всички зрелостници, които се явяват на изпит в настоящия момент. Няма никакво съмнение по отношение на въпросите – те са зададени на всички ученици“, увери Стаматов. Той каза още, че всички камери, локализирани в изпитните зали, са от съвсем ново поколение и могат да записват и звук.

„Възможността да записват звуци притежават и камерите, които не са в класните стаи“, обясни просветният зам.-министър. По думите му видеонаблюдението не е поставено само заради държавните зрелостни изпити, но и за да се гарантира сигурността в самите класни стаи.

„Всъщност нито едно от нещата, което сме направили за зрелостните изпити, не е направено самоцелно, а с пряката връзка да бъде за всякаква превенция в класните стаи, кабинетите и коридорите на училищата“, обясни Стаматов.

Той подчерта, че от септември формата на държавния зрелостен изпит ще бъде коренно различна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование