Лъчезар Никифоров от АБВ: Няма да участваме в гласуването на ветото

Снимка: Сайта на АБВ

АБВ отказва да участва в гласуването на текстовете в Изборния кодекс, които се отнасят до разкриването на секции за гласуване в чужбина и бяха върнати от президентското вето, каза депутатът на АБВ Лъчезар Никифоров по време на дебатите, предаде "Фокус".

Никифоров обяви, че АБВ са изготвили предложение да бъде създадена експертна група към Народното събрание, която да изготви систематизирани предложения в Изброения кодекс в 1-годишен срок, които да гарантират, че той ще работи с хоризонт поне 10-15 години, без да бъде променян.

Според него АБВ оспорва срещу целостния подход на приемане на Изборния кодекс. 

„Естествено беше да стигнем до тук, защото правенето на каквато и да е било грешка, водеше до нейното мултиплициране”, обясни още депутата. По думите му не е нормално България от 2011 година насам да приема два Изборни кодекса.

„Съгласни сме, че с оспорвания текст се създава неравнопоставеност между българите в чужбина. ПГ на АБВ защитава позицията, че правата на българите в чужбина не бива да бъдат нарушавани”, каза още народният представител и заяви, че ветото пренебрегва други важни въпроси.

Коментари

Задължително поле