17 държави представиха традиционната си кухня във Велико Търново

17 държави представиха в сряда традиционната си кухня във Велико Търново. Болярския град стана домакин на Международния кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“. Форумът се провежда в 7 български града с цел кулинарните традиции, обичаи и многообразието на културите на света да бъдат събрани по едно и също време в България. Събитието се организира в партньорство от Министерство на туризма, GTC България, Кулинарна Академия HRC, Международен женски клуб и 17 чуждестранни посолства у нас. На официалното откриване в Интерхотел Велико Търново присъстваха заместник-кметовете проф. Георги Камарашев и Снежана Данева-Иванова, директорът на дирекция „Култура и туризъм“ Нелина Църова и посланиците на Египет, Венецуела, Белгия, Румъния и България.

„Събитието ее идеална възможност за обмен на кулинарни умения и традиции от цял свят и спомага за обогатяване на културния живот на старата столица”, каза при откриването на фестивала зам.кметът на Велико Търново проф.Георги Камарашев.

По традиция гостите бяха посрещнати с хляб и сол от ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Петър Берон” и самодейна група от село Балван. Атрактивно се представиха и шеф-готвачите от Кулинарната академия, които приготвиха традиционни храни от цял свят. До края на деня всеки посетител можеше да опита от кулинарните изкушения и да се запознае със специфичните особености на ястията от различните държави.

Гостите имаха възможност да си купят специално изработени от децата на Велико Търново сувенири. Приходите от благотворителния базар, както и средствата от символичната входна такса ще бъдат предоставени в подкрепа на Програма "Ин Витро" на Община Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони