Помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд е на посещение в Русия за ситуацията в Източна Украйна

Виктория Нюланд пристигна късно снощи в руската столица, предаде БНР. Целта на посещението на високопоставения американски дипломат в Москва е да подтикне диалога между Киев и Москва, свързан с Източна Украйна. Днес тя ще има срещи с важни представители на руската администрация, между които е нейният колега заместник външният министър Сергей Рябков, който отговаря във външнополитическото ведомство на страната за отношенията със САЩ и Канада.

Помощник държавният секретар на САЩ е на посещение в Москва на фона на изявленията, идващи от Киев, че изборите в Източна Украйна могат да се проведат едва след година и половина или две и могат да съвпаднат с общите избори за парламент на страната. Това само засилва напрежението между сепаратистките проруски републики и правителството на Украйна, защото може да доведе до взаимно недоверие и да спре изпълнението на "Минското споразумение 2" и да засили още повече противопоставянето между Москва и Запада по темата Украйна.

Преди няколко седмици Виктория Нюланд предложи на украинския президент Петро Порошенко, по време на посещението си в Киев, Радата да съкрати сроковете за приемането на закон за изборите в Донецк и Луганск, а те да се проведат до края на август. Украинското влиятелно издание "Зеркало недели" дори предположи, че от 18 май може да започне пълноценно прекратяване на огъня в Източна Украйна и така да се отвори път за връщането на осъдения от руски съд украински военен пилот Надежда Савченко на 20 май. Палмира

Посещението в Москва на американския помощник държавен секретар съвпада с разговорите във Виена между руския външен министър Сергей Лавров и американския му колега Джон Кери, които се опитват да съживят преговорния процес, свързан със Сирия, и борбата с терористичните групировки ИДИЛ и "Джебхат ан нусра". Официалният представител на руското министерство на отбраната ген. Игор Коношенков опроверга информацията, разпрастранена от АП, че Русия изгражда военна база в Палмира в централна Сирия, в близост до античния град, намиращ се под защитата на ЮНЕСКО.

Високопоставеният руски военен обясни, че там се намира международен център за разминиране, както и хлебозавод и линия за бутилиране на вода, добивана в Палмира. В този център се обучават бъдещи сапьори от сирийските въоръжени сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия