Първа парламентарна комисия прие закона срещу бурките

Вътрешната парламентарна комисия прие единодушно законопроекта за забрана на бурките. Текстовете ще бъдат разглеждани и от правна комисия, но все още не е ясно кога, предаде БТВ.

Представителите на ГЕРБ, АБВ, БСП, РБ и БДЦ в комисията за вътрешен ред и сигурност дадоха 11 гласа "за" законопроекта. В него са предвидени глоби и спиране на социалните помощи при покриване на главата, очите, ушите и устата в сгради на централната и местната администрация, училищата, културните институции, местата за обществен отдих, спорт и комуникации. Забулването на лицето ще бъде позволено единствено по здравословни причини, от професионална необходимост и при спортни и културни прояви.

Текстовете ще важат и за пребиваващите мигранти у нас, ако бъдат приети. Забраната няма да се прилага за молитвените храмове.

Инициативата за забрана на нетрадиционното за България мюсюлманско облекло тръгна от Пазарджик, където в ромския квартал ДАНС проведе акция срещу радикалния ислям и където забулените жени бяха честа гледка. Подобна наредба прие и местният парламент в Стара Загора.

Партньорите в Патриотичен фронт ВМРО и НФСБ обявиха, че ще работят за подобни решения още в София, Шумен, Хасково, Харманли и др.

Вчера Пловдив стана първият български град, където предложението на националистите не беше прието. ОбС отказа да наложи забрана с мотива, че под тепетата религиите винаги са съжителствали мирно и не е нужно да се създава допълнително напрежение.

В този момент се спомена и идеята да се изчака до промяна в Закона за вероизповеданията, която да забрани бурките на обществени места за цялата страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини