Репортер спазари за 80 лв. точните отговори на матурите

Репортер на БНТ си купи за 80 лв. точните отговори на матурите. Получи ги на телефона си в 10:32 ч. и всички бяха верни. След сигнал, подаден от телевизията, лицето, продало отговорите, е задържано в Стара Загора от Икономическа полиция още преди да е приключила матурата. Има и друг задържан. Друг случай на крадене на отговори бе сигнализиран тази сутрин от министър Меглена Кунева.

Попупката е осъществена от репортера Милена Кирова и оператора Виктор Дремсизов. Във Facebook двамата се свързали с човек, който се представил за продавач на отговорите от матурата. Първо връзката се осъществила онлайн, после двамата получили телефонен номер. Те позвънили и получили оферта да платят 80 лв., за да получат отговорите, като първоначално дават 40 лв. капаро, а останалите 40 лв. - малко по-късно - след като решат матурата и ги сравнят с отговорите на министерството. Сделката се е осъществила без лична среща.

„Точно в 15 часа се оказва, че отговорите съвпадат на 100%. Очевидно има пробив в системата в сигурността. Имаме съмнение, че някой изнася матурата, друг я решава и така тя стига до учениците. Имаме съмнение, че това може да бъде организирана група. Още повече, че от Министерството на образованието съобщиха за 33 анулирани работи, т.е. един от тези 3-ма ученици може по същия начин като нас да е получил отговорите на есемес и след това да ги е преписал.”, сподели Милена Кирова. Преди да започнат със сделката, тя и колегата й декларирали пред нотариус, че всичко, което правят е само и в името на разследването.

„Само ден преди изпита, се отправяме към фирма за куриерски услуги. Продавачът иска парите чрез превод. Дори ни дава имена, ЕГН и телефон на човека, който ще получи сумата.”, разказва Виктор Дремсизов.” Парите изпращаме в Стара Загора на мъжа, с когото контактуваме в предишните дни.”

След като двамата попитали в деня на изпит в 5 минути преди 10 ч. с есемес продавача за отговорите и той им написал „решава се”, те получили отговорите в 10:32.

В 15 ч. образователното министерство публикува верните отговори. Купените от нас 32 въпроса се оказват 100 % верни. Дори отвореният 32-ри е не само правилен, но с идентичен словоред и препинателен знак. Което пък за разследващите би трябвало да е следа откъде може да е изтекла матурата.

Още преди да е приключила матурата в Стара Загора е задържан продавачът на отговорите. В един момент от разследването полицията тръгва в погрешна следа, подведена от задържания и започва да проверява действията на репортера на БНТ Виктор. Малко по-късно в Стара Загора е задържан и втори мъж при опит да изтегли нова сума, преведена от други хора за отговорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование