Британският туроператор „Томас Кук“ обяви фалит

Сериалът „Чернобил“ спечели три награди „Еми“

Закритото депо за отпадъци в Дупница продължава да се самозапалва

Очаква се интензивен трафик по пътищата след почивните дни

Отцепен е районът, където се беше барикадирал мъж в „Овча купел“, търси се второ оръжие

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Министър Петкова: 9 млрд. лв. ще са приходите на България от „Балкански поток“ през следващите 20 г.

Репортер спазари за 80 лв. точните отговори на матурите

Репортер на БНТ си купи за 80 лв. точните отговори на матурите. Получи ги на телефона си в 10:32 ч. и всички бяха верни. След сигнал, подаден от телевизията, лицето, продало отговорите, е задържано в Стара Загора от Икономическа полиция още преди да е приключила матурата. Има и друг задържан. Друг случай на крадене на отговори бе сигнализиран тази сутрин от министър Меглена Кунева.

Попупката е осъществена от репортера Милена Кирова и оператора Виктор Дремсизов. Във Facebook двамата се свързали с човек, който се представил за продавач на отговорите от матурата. Първо връзката се осъществила онлайн, после двамата получили телефонен номер. Те позвънили и получили оферта да платят 80 лв., за да получат отговорите, като първоначално дават 40 лв. капаро, а останалите 40 лв. – малко по-късно – след като решат матурата и ги сравнят с отговорите на министерството. Сделката се е осъществила без лична среща.

„Точно в 15 часа се оказва, че отговорите съвпадат на 100%. Очевидно има пробив в системата в сигурността. Имаме съмнение, че някой изнася матурата, друг я решава и така тя стига до учениците. Имаме съмнение, че това може да бъде организирана група. Още повече, че от Министерството на образованието съобщиха за 33 анулирани работи, т.е. един от тези 3-ма ученици може по същия начин като нас да е получил отговорите на есемес и след това да ги е преписал.”, сподели Милена Кирова. Преди да започнат със сделката, тя и колегата й декларирали пред нотариус, че всичко, което правят е само и в името на разследването.

„Само ден преди изпита, се отправяме към фирма за куриерски услуги. Продавачът иска парите чрез превод. Дори ни дава имена, ЕГН и телефон на човека, който ще получи сумата.”, разказва Виктор Дремсизов.” Парите изпращаме в Стара Загора на мъжа, с когото контактуваме в предишните дни.”

След като двамата попитали в деня на изпит в 5 минути преди 10 ч. с есемес продавача за отговорите и той им написал „решава се”, те получили отговорите в 10:32.

В 15 ч. образователното министерство публикува верните отговори. Купените от нас 32 въпроса се оказват 100 % верни. Дори отвореният 32-ри е не само правилен, но с идентичен словоред и препинателен знак. Което пък за разследващите би трябвало да е следа откъде може да е изтекла матурата.

Още преди да е приключила матурата в Стара Загора е задържан продавачът на отговорите. В един момент от разследването полицията тръгва в погрешна следа, подведена от задържания и започва да проверява действията на репортера на БНТ Виктор. Малко по-късно в Стара Загора е задържан и втори мъж при опит да изтегли нова сума, преведена от други хора за отговорите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.