Дневен хороскоп на Алена за вторник, 15.10.2019

На 15 октомври 2019 да почерпят

Ново дъно: България счупи рекорд за домакинска загуба

На два пъти спряха България – Англия, гостите отказват да играят

10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Нещата според чиновниците от ЕК и по същество Право на отговор от Европейската комисия и коментар на главния редактор на "Труд"

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Ирина Бокова: Времената се промениха, но неравенството между мъжете и жените остана

„Времената се промениха, но неравенството между мъжете и жените остана”. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването на глобалния форум на жените лидери в София, предаде БГНЕС.

„Само 60% от момичетата са ангажирани в началното образование в света, а 30% в средното. Твърде много момичета са принудени да работят и да се омъжват, вместо да учат. Трябва да действаме заедно, за да преодолеем проблемите”, посочи още тя.

„ Правата на жените и момичетата са неотделима част от универсалните права на човека. Убедена съм, че форумът ще отправи послания за образование на момичетата, за да станат те лидери в бизнеса, науката, политиката и в държавите”, каза Бокова.

В рамките на форума участниците ще обсъдят текущите тенденции в постигането на равенството между половете на жените, ще потърсят начини за подкрепа и подобряване на ролята на жените в бизнеса и обществото. Изтъкнатите представителки от политиката и бизнеса, от национални и международни формации, а също от неправителствените организации ще търсят отговори на най-важните въпроси, свързани с насърчаване на лидерство на жените. Общата цел е да се насърчат вдъхновяващи практики и модели за бъдещите поколения жени лидери.

Водещи представителки от бизнеса, политиката, социалната, културната сфера, ръководители на научни центрове и университети се събраха в столицата за глобалния форум н жените лидери. Той се организира от Съвета на жените в бизнеса в България и ЮНЕСКО под патронажа на генералния директор на организацията и официален кандидат на страната ни за ръководител на ООН Ирина Бокова. Целта на форума е да се открои ролята на жените в съвременния обществен, социален и икономически живот и да се предложат стъпки за постигане на реална равнопоставеност на половете.

От българска страна във форума участват вицепремиерът и министър на образованието г-жа Меглена Кунева, вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика г-н Ивайло Калфин, министърът на регионалното развитие и благоустройството г-жа Лиляна Павлова, министърът на енергетиката г-жа Теменужка Петкова. Сред високопоставените чуждестранни гости са премиерът на Бангладеш г-жа Шейх Хасина, която изигра историческа роля за демокрацията и правата на жените в страната си в трите си мандат като премиер. Международните институции и организации са представени от г-жа Мара Маринаки, съветник по въпросите на равенството между половете към Европейската външна служба, г-жа Сание Гюлсер Корат, директор на Отдела за равенство между половете на ЮНЕСКО, директорът на Международния изследователски и научен институт по въпросите за напредъка на жените към ООН г-жа Кармен Морено, членовете на Европейския парламент (EП) и Мария Спираки (Гърция), и други.

Сред участниците са известната турска журналистка Гила Бенмайор, носителката на награда „Пулицър” за фотожурналистика Рене Байер, както и скулпторът и вицепрезидент на Световния център на жените артисти в Аман г-жа Хевда Сер

Световната академичната общност също има много силно участие във форума в лицето на проф. Лиу Дзинан, почетен президент на Университета по комуникации на Китай, проф. Гюлсун Сагламер, Рангита де Силва де Алуис , декан по международните въпроси на Университета по право в Пенсилвания и други.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.