Екипите на Спешна помощ се упражняват за атентат

Спешните медици от цялата страна се готвят как да реагират при евентуален терористичен акт.

Обучението ще се проведе днес в болница "Пирогов". Тренингът на лекарите е за действия при тежки инциденти, включително и при бомбен атентат. Освен теоретичната част ще има и практична. По време на нея пред спешната университетска болница ще бъде разгърната мобилна болница.

При атентатите в Мадрид за 2 часа и 38 минути са били изнесени всички 1000 пострадали и са били откарани в 16 болници, обясни пред БТВ Д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ.

„При последните атентати в Париж 45 екипа са се организирали, за да извозят всички над 300 ранени, състоянието на 100 от които много спешно”, допълни тя.

По думите на д-р Кателиева при евентуален атентат е важно службите за спешно реагиране да обезопасят мястото, където се е случил, защото е важна безопасността на спешните екипи. Тя даде за пример атентатите в Америка от 11 септември от 2000 пострадали 400 души са били спасители – пожарникари, полицаи и медици, които са се притекли на помощ.

„Ако се провеждат повече обучения, ще има по-добра стиковка и повече спасени животи”, коментира тя.

„Много голяма част от спешните повиквания не са спешни и голяма част от пациентите, които се преглеждат в спешните кабинети не са спешни”, заяви още д-р Кателиева.

Тя подчерта, че агресията, насочена срещу спешните медици, отново ескалира. „Предстоят абитуриентски балове, четири почивни дни, апелирам към пациентите да бъдат търпеливи и да разберат, че сме професионалисти и държим спешният пациент да има приоритет пред всички останали”, заяви д-р Кателиева.

Коментари

Задължително поле