Томислав Дончев: България се стреми да стане газоразпределителен център на Балканите

"България се стреми да стане газоразпределителен център на Балканите", заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му, страната ни води преговори с Гърция за още един терминал за доставка на втечнен газ близо до границата. Междувременно се очаква да стартира и проучването за природен газ в Черно море.

"Зад сложната дума "диверсификация" стои следното - да имаме поне три независими енергийни източника на газ, което означава да няма повече кризисни ситуации като през 2009 г., да няма достатъчно газ в тръбите, което поставя под риск и икономиката, и хората. В същото време когато имаме повече източници на газ това вид гаранция за по-добра цена. В газовия сектор инвестициите са големи, тежки, скъпи, бавни и освен от икономическата логика се влияят от политическите емоции".

Вицепремиерът направи коментар и по отношение на Трансадриатическия газопровод, чието начало беше дадено в Солун само преди два дни. По думите му, това не е газова връзка, която е абстрактна или съседна за България, защото ние имаме прякото намерение да се включим в нея чрез газовата връзка с Гърция.

"Нещата се движат с много бърза скорост и въпрос на месеци е да стартира реалното изграждане. Доколкото само една газова връзка, която трябва да докарва достатъчно количества газ от Каспийския регион по наши виждания е недостатъчна. Затова отиваме още по-напред и искаме спектъра от възможности за доставка на газ да бъде още по-широк и и вече водим разговори с гръцката страна, уточни Томислав Дончев.

"Нека не забравя трансбалканския газопровод, който е с капацитет над 23 млрд. куб. м., който при всички случаи ще продължи да се използва през следващите години и то не само за снабдяване на България, но и за транзит, което е важна стратегическа роля на страната.

И да не забравяме това, което тече като вид алтернатива, не искам да кажа продължение на спрения "Южен поток", варианта за прокарване на руска тръба през Черно море. При наличие на толкова различни източници на газ с достатъчни обеми имаме всички основания да разчитаме и да смятаме, че в България може да бъде изграден газоразпределителен център или т. нар. хъб", допълни още вицепремиерът.

Коментари

Задължително поле