Милена Дамянова: ЕК даде висока оценка в сферата на образованието за България и за ГЕРБ

"ЕК даде висока оценка в сферата на образованието за България и за ГЕРБ. През септември 2015 г. Законът за училищното образование беше приет. Това е успех не само за ГЕРБ, но и за цялата професионална общност, за учителите", заяви председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова във връзка със изпълнената от България препоръка на ЕК чрез приемането на Закона за училищното образование.

„Това е висока оценка на комисията, която се дава за България. Висока оценка и за ГЕРБ, защото Законът за предучилищно и училищно образование започна да се разработва още в първия мандат на премиера Бойко Борисов”, допълни тя. По думите й, през годините и особено през 2014 година по различни причини е имало забавяне на приемането на закона.

„Всяка една реформа в сферата на образованието има изключително дълъг хоризонт. Резултатите на практика идват след 12 години, когато завършва един випуск. Това забавяне е фатално за децата. В този период имаше многократно отправени препоръки именно от страна на ЕК за забавянето на реформата в сферата на образованието, което води след себе си много тежки последици за младите хора, за децата, за тяхната компетентност, пригодност към пазара на труда”, коментира Милена Дамянова.

„Приемането на закона е изключително важно за доброто развитие на децата и подобряване на техните умения, което пък ще им гарантира по-нататък и заетост”, подчерта тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование