Откриха 42 кг сух канабис при мащабна специализирана операция във Видинско

Полиция нахлу в Държавното горско стопанство в Търново

Българска преводачка с награда от съюза на гръцките писатели в Гърция

Джъстин Трюдо запази властта в Канада, но ще управлява с малцинство

Акциите на Боинг се сринаха след нови проблеми със 737 МАX

II. Специална прогноза за вота на астролога Алена за “Труд”

32-годишен нападна медик от Спешна помощ в Петрич

Фейсбук обяви мерки срещу манипулативните и филшивите новини

Проф. Иван Илчев: Комисията с Македония зацикли отново около Гоце Делчев След решението за предсрочни избори в Скопие, бъдещето й не е светло, каза историкът

Германският министър на отбраната предложи Берлин да изпрати стабилизираща мисия в Сирия

Арестуваха двама, карали много пияни

Какви са резултатите от проведената акция „Ден без псувни”?

Настаняват изоставеното в Петрич бебе в приемно семейство

ООН: До 2050 г. България ще загуби четвърт от населението си

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Медиите ни зад граница: Издържаме се на мускули

Снимка: Авторът

ПРАГА. От нашия специален пратеник

Изграждане на български паметници, организиране на фестивали, издаване на вестници, бюлетини, календари и книги. Това са част от съпътстващите дейности на българските медии зад граница. Представители и главни редактори на най-влиятелните от нашите издания в чужбина разказаха своя опит по време на първата пресконференция на втория ден от 12-ата Световна среща на българските медии в чужбина, организирана от БТА.

Има няколко начина да се финансират тези медии – само от издателя, от държавата, в която се разпространява изданието или програмата и от реклама. „Всяка година е борба. Често се налага да извършваме преводаческа дейност, за да продължим да съществуваме“, разказа главният редактор на в. „Български хоризонти“, който се издава в Канада. В три града там се излъчват и български радиопрограми. „Гвоздеят в нашата радиопрограма е едно предаване на БНР, което обобщава цялата седмица в България“, каза той.

В Канада е и единственият клуб на Съюза на българските журналисти (СБЖ) зад граница.

Във Великобритания се издава друго наше издание – в. „БГ Бен“. Той е с тираж 7000 броя и се издава 2-3 пъти в месеца. „Издържаме се сами, на мускули и цената за това са тъмните кръгове под очите“, обясни един от редакторите Евгени Кайдъмов. Той обясни, че основна роля на медиите ни зад граница е да си търсят спонсори.

Най-голяма е емигрантската ни общност в Украйна – там има 150 хиляди българи. Затова и там е най-тиражираното българско списание зад граница – „Обозрение“. То има 15 хиляди абонати. То се издава с приходи от българската агенция в страната и с нейната помощ е изграден и паметник на българските опълченци във Волоград.

Мобилно приложение свързва българите в чужбина

Полезна инициатива е подела друга задгранична медия. Главният редактор и екипът на списание „Виена нашият град“ и информационния сайт „БГКонтакти Германия“ са разработили мобилно приложение, което свързва българите от различни европейски градове. То разделя в различни професионални категории българите в съответния град – лекари, психолози, фризьори. Засега такова приложение има за Мюнхен, Виена и Берлин. Предстои да бъде направено и за Прага. „Много е полезно и удобно“, обясни главният редактор Иван Карчев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.