Свикват две общински комисии

Ректорът на СУ: Всяка година намаляват кандидат-студентите заради демографската криза Може да се отмени решението за нулев прием в специалност „Медицина“, каза проф. Герджиков

И отново цар (В)Каранга!

Алпинисти покоряват хилядник в Тяншан Монтират въжена градина в местността Ксилифор край Търново

Временно е спрян токът в кв. “Кулата” във Враца заради скъсани проводници

Учени ще развиват наука в помощ на туризма и творческите индустрии Проектът за креативен център е на ВУМ във Варна за 7 млн. евро

Без малко да се сдобием с родна аристокрация Фердинанд мечтаел за нашенци с титли, но липсвали мераклии

291 екипа на ОССЕ наблюдават изборите в Русия

Германският външен министър Хорст Зеехофер поиска отмяна на Шенгенското споразумение

Пучдемон: Трябваше да обявя независимост на Каталуния по-рано

Пет селища в Пазарджишко са без ток заради аварии от силния вятър

Вижте как протича гласуването за руски президент в София и Пловдив (СНИМКИ)

Мътилка потече от чешмите в пет монтански села, пращат им водоноски

ЦСКА спечели водната битка с “Левски” след късна драма

Започна аварийно кърпене на дупки в Шумен

Медиите ни зад граница: Издържаме се на мускули

Снимка: Авторът

ПРАГА. От нашия специален пратеник

Изграждане на български паметници, организиране на фестивали, издаване на вестници, бюлетини, календари и книги. Това са част от съпътстващите дейности на българските медии зад граница. Представители и главни редактори на най-влиятелните от нашите издания в чужбина разказаха своя опит по време на първата пресконференция на втория ден от 12-ата Световна среща на българските медии в чужбина, организирана от БТА.

Има няколко начина да се финансират тези медии – само от издателя, от държавата, в която се разпространява изданието или програмата и от реклама. “Всяка година е борба. Често се налага да извършваме преводаческа дейност, за да продължим да съществуваме”, разказа главният редактор на в. “Български хоризонти”, който се издава в Канада. В три града там се излъчват и български радиопрограми. “Гвоздеят в нашата радиопрограма е едно предаване на БНР, което обобщава цялата седмица в България”, каза той.

В Канада е и единственият клуб на Съюза на българските журналисти (СБЖ) зад граница.

Във Великобритания се издава друго наше издание – в. “БГ Бен”. Той е с тираж 7000 броя и се издава 2-3 пъти в месеца. “Издържаме се сами, на мускули и цената за това са тъмните кръгове под очите”, обясни един от редакторите Евгени Кайдъмов. Той обясни, че основна роля на медиите ни зад граница е да си търсят спонсори.

Най-голяма е емигрантската ни общност в Украйна – там има 150 хиляди българи. Затова и там е най-тиражираното българско списание зад граница – “Обозрение”. То има 15 хиляди абонати. То се издава с приходи от българската агенция в страната и с нейната помощ е изграден и паметник на българските опълченци във Волоград.

Мобилно приложение свързва българите в чужбина

Полезна инициатива е подела друга задгранична медия. Главният редактор и екипът на списание “Виена нашият град” и информационния сайт “БГКонтакти Германия” са разработили мобилно приложение, което свързва българите от различни европейски градове. То разделя в различни професионални категории българите в съответния град – лекари, психолози, фризьори. Засега такова приложение има за Мюнхен, Виена и Берлин. Предстои да бъде направено и за Прага. “Много е полезно и удобно”, обясни главният редактор Иван Карчев. 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.