Множат се делата в Апелативния съд във Варна, 92% приключват за 3 месеца

Чувствителен ръст на постъпилите дела и повишена ефективност на правораздаването отчетоха магистратите от Варненския апелативен съд в анализ за дейността си през миналата година. Средно на месец във втория по натовареност у нас апелативен съд са постъпвали по 168 дела, като общо за годината те са били 2024 - с 217 повече от 2014 г.

24 съдии са разгледали 2225 процеса и са свършили 1964. 92% са били приключени в срок от 3 месеца, а 98% от съдебните актове са написани в рамките на месец, което се счита за много високо постижение, обясни председателката на съда Ванухи Аракелян. Тя уточни, че най-големият процес, гледан от колегите й, е бил "Килърите". Той приключи наскоро с една оправдателна и три доживотни присъди, а тежащите над 100 килограма 84 тома по него не могли да се поберат в лека кола и затова се наложило да бъдат транспортирани до Върховния касационен съд в столицата с пикап.

Заседанията по "Килърите" се провеждаха в сградата на затвора, защото въпреки огромната натовареност, съдът няма приличен дом и често дела се гледат в мазето на отеснялата съдебна палата. След 4 първи копки новата, която трябваше да приюти районния, окръжния, апелативния, административния съд и прокуратурата, още е мираж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони