Българите - едни от най-честите жертви на трафик на хора в ЕС

Граждани на България, Унгария, Холандия, Полша и Румъния са сред най-честите жертви на трафика на хора в ЕС. Това се посочва в първия досега доклад в тази област, представен днес от Европейската комисия, предават БТВ.

За периода 2013-2014 година са регистрирани 15 846 жертви на трафик на хора в ЕС. Действителният брой вероятно е значително по-голям, отбелязва комисията.

Докладът показва, че трафикът, свързан с проституция, остава най-широко разпространената форма (67 на сто от отчетените жертви), следван от трафика с цел трудова експлоатация (21% потърпевшите). Над три четвърти от отчетените жертви са жени, а поне 15 на сто - деца.

Значително се е повишил броят на децата, жертви на трафиканти на хора. Расте и броят на жертвите с увреждания и на потърпевшите роми. Еврокомисарят по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос коментира, че от морална и от правна гледна точка е недопустимо и непростимо през 21-и век в ЕС да се продават, купуват и експлоатират хора.

До края на годината се очаква комисията да представи нова стратегия за борба с трафика на хора. Закрилата на децата по миграционните пътища е първостепенна задача, отбелязва ЕК.

Коментари

Задължително поле