Осъдиха бивша школска директорка за фалшива диплома

Едногодишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок и забрана да работи в системата на образованието за срок от 3 г. наложи Девненският районен съд на бивша гимназиална директорка за издаване на фалшива диплома за средно образование, съобщиха от пресцентъра на апелативната прокуратура във Варна.

Йовка Бачовска не се признава за виновна и може да обжалва наказанието. Името й нашумя през есента на 2014 г., когато като действащ още директор тя прогони от гимназията служители на Регионалния инспекторат по образование, дошли да я проверяват именно по сигнали за издаване на дипломи-менте. Сега съдът я призна за виновна в подправянето на документ за завършено средно образование на бивша възпитаничка на закритата вече Професионална гимназия "Константин Кумановски" в Града на химията.

Девойчето имало нисък успех, но искало да влезе в Медицинския университет във Варна по специалността "Помощник-фармацевт". Затова потърсило помощ от директорката, която познавало лично. Под предлог, че дипломата е изгубена, директорката наредила да бъде направен дубликат. При оформянето му обаче в личния картон на ученичката били нанесени 4 корекции, едната от които повишила балообразуващата й оценка от матурата по български език и литература от тройка на шестица.

Дубликатът бил издаден, подписан и подпечатан от директорката, като в него общият успех на кандидат-студентката скочил от 3,83 на 4,33. И той обаче се оказал недостатъчен за вход в университета, а заради ползването на фалшивата диплома девойката ще бъде съдена в отделно производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право