Кметът на Търговище представя общината и бизнеса на форум в Португалия

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров (в средата) връчи плакети на общината на колегата си - кмет на Санта Мария да Фейра и посланика ни в Португалия.

Работна среща с кмета на Санта Мария да Фейра и посланика на България в Португалия г-н Тодор Стоянов проведе в четвъртък кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Това съобщиха участниците в делегацията от Общината, които са на официална визита в побратимения град на Търговище. При разговорите са маркирани основни характеристики на двете общини, административен опит и приоритети в развитието им. Те ще бъдат представени подробно на бизнес форум в късния следобед. Там посланикът ни ще говори за възможностите за инвестиции у нас, а двамата кметове за акцентите в работата си и профила на бизнеса в общините.

В Санта Мария да Фейра има две големи болници, включително и за онкозаболявания, които разполагат с изключително модерна техника. Местната община предвижда те да станат обучителен център за медицински кадри от страната и да се проучат възможностите за специализиране и на наши лекари. Това съобщи секретарят на Община Търговище Христалина Халачева, която участва в делегацията ни. В нея са още зам.-кметът Емине Якубова и гл. експерт по международните отношения Полина Василева. От страна на бизнеса от Търговище в групата участват инж. Таню Танев, инж. Тошко Райчев и Хамди Илиязов.

Българската група е провела среща със собственика на най-голямата фабрика за коркови изделия, който преди време е имал бизнес отношения с Търговище и желае те да бъдат подновени. Нашите представители ще разгледат и инсталация за сепариране и преработка на отпадъци, от които се произвежда биогаз, а от нея електричество. Предстоят разговори със собственици на фирми, специализирани в производство на обувки, санитарен фаянс, автомобилни част и други, които са част от бизнеса на община Санта Мария да Фейра и проявяват интерес към Търговище.

Българската делегация е придружавана по време на визитата си от посланика ни в Португалия, който взима активно участие в срещите и разговорите с домакините и предприемачите от региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика