Четирима прокурори от Европа пристигат на 30 май

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на правосъдието Екатерина Захариева и главният прокурор Сотир Цацаров на среща със зам. председателя на ЕК Франс Тимерманс. Снимка МП

Четирима европейски прокурори ще пристигнат в България на 30 май, за да направят анализ на състоянието на прокуратурата, който Европейската комисия (ЕК) препоръча в последния доклад от наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи у нас през януари.

Това съобщи в сряда главният прокурор Сотир Цацаров, който е на посещение в Брюксел заедно с вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова и министъра на правосъдието Екатерина Захариева. Те разговаряха с първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова.

Прокурорите, които са специализирани в разследването на тежки престъпления и корупция, са от Великобритания, Германия, Холандия и Испания. "Целта е да бъде обхванат целият цикъл (на евронаблюдението - б.а.), за да може констатациите от анализа да залегнат в следващия мониторингов доклад", обясни Цацаров.

Той допълни, че обвинителите ще работят на няколко мисии от по три дни. "На практика това е вид експертна помощ", подчерта Цацаров и не се ангажира кога ще падне като цяло мониторинговият механизъм.

"Няколко пъти на срещите беше подчертано, че сме в правилна посока и че те виждат силната политическа воля на правителството да продължи с реформите", обобщи вчера министър Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право