Шумен и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Шефът на БАН акд.Воденичаров /в ляво/ и кметът на Шумен Любомир Христов подписаха меморандум за сътрудничество. Снимки: Община Шумен

Меморандум за сътрудничество между община Шумен и Българската академия на науките подписаха председателят на академията акад. Стефан Воденичаров и кметът на града Любомир Христов. Това се случи в четвъртък по време на официалното откриване на юбилейните дни “Науката посреща своите бъдещи откриватели“ на Шуменския университет "Еп.Константин Преславски" , който чества 45 г. от създаването си.

Споразумението ще подпомогне общината в сферата на регионалното развитие. Двете институции ще си сътрудничат при разработването на програми и проекти, свързани със социално-икономическото развитие, бизнеса, образованието, подобряване качеството на живот, опазване на околната среда и устойчивото ползване на природните ресурси на територията на община Шумен.

Кметът Христов бе категоричен, че "е от изключителна важност диалогът с научната общност и търсенето на възможности за съвместна подготовка и изпълнение на проекти, които ще са от полза за нашия град. Убеден съм, че партньорството ни ще има дългосрочен ефект и ще отвори повече възможности за младите хора в Шумен".

Документът за сътруничество бе парафиран след тържествена церемония по удостояване на известния хирург и зам.председател на БАН академик Дамян Дамянов с почетното звание Доктор хонорис кауза на Шуменския университет "Еп.Константин Преславски". Връчи го ректорът на университета проф.Георги Колев. Академикът произнесе слово на тема "Образованието - перспективи и надежда" и не скри притеснението си от апатията в обществото, от факта, че много образовани българи напускат страната, а българските интелектуалци са по-скоро пасивни съветници, отколкото идеолози и водачи на обществото. Подчерта обаче, че все още вижда надежда и перспектива в мислещите хора от всяка възраст, избрали да останат в страната и готови да работят за по-добро й бъдеще.

Инициативите на ВУЗ-а продължават в четвъртък с астропарти под открито небе от 20 ч. в Астрономическа обсерватория на Шуменското плато. Ще бъде открита изложба, ще има и първи нощни наблюдения с телескопите.

Снимки Община Шумен

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони