Николай Василев: Да оправим България, за да се върнат българите ни

ПРАГА. От нашия специален пратеник

Българските медии не генерират достатъчна политическа ангажираност. Много е важно двата милиона българи зад граница вече да започнат по политическата маса. Подписката  с 6 хиляди души за гласуването в чужбина е гражданско изискване от България за България, заяви проф. Георги Лозанов по време на 12-ата Световна среща на българските медии в Прага, организирана от БТА.

Според него сънародниците ни по света трябва да са обединени както помежду си, така и с България. "Това е начинът страната ни да тръгне нагоре", каза Лозанов.

Ексминистърът и изпълнителен директор на инвестиционна фирма Николай Василев смята, че има 4 основни причини българите да емигрират - икономически, морални, за разнообразие и заради слабите университети в България. Той коментира още, че имиджът на страната ни трябва да се промени, защото е по-лош от реалната ситуация.

Относно състоянието на висшето образование, Василев посочи, че именно студентите емигрират най-много. Затова и университетите са "бримката" на проблема с емиграцията.

Той направи съпоставка и с положителните черти на България - ниските данъци, възможността да изпъкнеш по-лесно. Дали страната ни прави достатъчно, за да върне българите си - "категорично не".

Според Василев, за да се върнат двата милиона емигранти, България трябва да подобри икономическото си състояние, да оправи имиджа и образованието си, да стане привлекателна страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини