Софийски духов оркестър с концерт пред национална галерия "Квадрат 500" в Нощта на музеите

Най-представителният български духов състав с богата творческа история ще даде началото на Дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите” в София, информира Министерството на културата. Концертът на Софийски духов оркестър пред Национална галерия „Квадрат 500“ на пл. „Св. Александър Невски“ започва в 18:30 часа на 21 май /събота/ и ще продължи до 19:30 часа, съобщават от Националната ни галерия.

Точно в 19:00 часа в събота „Квадрат 500” отваря врати с вход свободен за всички ценители на изкуството, като до 24:00 часа посетителите ще могат да видят и оценят не само представителната експозиция на галерията с близо 2000 произведения, които показват в 28 зали на 4 етажа българското изкуство в съпоставка с европейските и световните тенденции, но и следните интересни изложби: „Произведения от холандското посолство в София”, „Африканска мемориална скулптура”, „Индонезийски батик”.

От 19:00 до 20:00 ч. в „Квадрат 500” ще правят и рисунки мехенди с къна. В 21:00 в събота посетителите на „Квадрат 500” ги чака още една приятна изненада – това е едночасовият авторски концерт на Йордан Владев и приятели. В програмата на концерта по повод Нощта на музеите са джаз изпълнения, амбиент, фюжън, фолклор, филмова, театрална музика и много импровизации, изпълнени на пиано, китара, синтезатори, перкусии, бамбукова флейта и др. инструменти.

В Национална галерия „Двореца” на пл. „Княз Александър І“ № 1 в София от 18:00 до 24:00 ч. посетителите ще могат да оценят впечатляващата изложба „Иван Мърквичка (1856-1938) и новата българска живопис”, както и ретроспекцията на Станислав Памукчиев, творбите от която са наредени в седем от залите на галерията. В „Двореца” в Нощта на музеите ще се прожектират и документалните филми на Стефан Джамбазов за художниците Иван Русев и Станислав Памукчиев. В залите на „Двореца” от 21:00 до 22:00 ч. ще звучи и френска клавесинна музика от ХVІІІ в.

В Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство (САМСИ) на бул. „Черни връх“ № 2 от 19:00 до полунощ всички желаещи ще могат да разгледат изложбата „От дистанцията на времето”. От 21:00 до 22:00 ч. в САМСИ ще има и аудио-визуален сет на Георги Ружев.

А ето и програмата за Нощта в Музея на социалистическото изкуство на ул. „Лъчезар Станчев“ № 7:

17:00 – 20:00 ч. Детска програма

17:00 – 18:30 ч. Игри на открито, тебеширени рисунки, любими игри с карти и фигури

18:30 – 20:00 ч. Прожекция на филма „Рицар без броня“

19:00 – 24:00 ч. Изложба „Образът на вожда”

20:00 – 21:00 ч. Театрална трупа „Чай-ки” към Нов драматичен театър представя „Разговор в парка” от Алън Ейкбърн.

В Европейската „Нощ на музеите” отваря врати и Музеят на християнското изкуство – Крипта на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Постоянната експозиция на Криптата ще е със свободен вход от 19:00 до 21:00 ч. в събота – 21 май.

Както е известно, Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание. И през тази година, когато е 12-тото издание на Нощта, Министерството на културата на Рeпублика България и Френският институт в София са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата. Очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да се включат в европейската инициатива с множество интересни изложби, концерти и най-различни арт прояви със свободен вход, посветени специално на Нощта. В инициативата участват както национални музеи и галерии, така и регионални музеи и общински културни институти, а също и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура