Дора Янкова: Президентската битка е основният мотив на Росен Плевнелиев да наложи вето

"Президентската битка е основният мотив на президента Росен Плевнелиев да наложи вето." Това заяви пред „Фокус“ Дора Янкова, народен представител от ПГ на „БСП – лява България“.

Според нея ветото не е коректно направено при положение, че обхваща само чл. 14 от Изборния кодекс за гласуването на българите в чужбина.

„Смятаме, че Изборният кодекс не е добър, той няма да даде подобряване на изборния процес, а напротив – ще продължи да дава възможност изборите да се манипулират и да се провеждат по „гербаджийски“, както досега. Поради тази причина, ние в момента преценихме, че президентът би могъл по същество да погледне и да направи прочит на целия Изборен кодекс, а не само на чл. 14. Ние оставихме да видим какво ще направи управляващата коалиция, говорейки пред българското общество как те се заплашват, как биха се разпаднали, как не биха се разпаднали… И какво видяхме – успяхме да видим, че президентското вето беше подкрепено само от ДПС, а всички останали се прегърнаха и казаха „на нас ни е сладка властта и трябва да продължим да управляваме, дори и с цената на компромисите, които ще правим помежду си“, коментира Дора Янкова.

Според нея управляващата коалиция многократно създава усещане за вътрешни конфликти и след това демонстрира колко са стабилни. След седмица-две, като излезе указът за законопроекта за Изборния кодекс, ще направят пак промени, така както са се договорили, за да угодят на българите в чужбина, каза Дора Янкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика