Прокуратурата обвини сина на убитите пенсионери, но за друго

Районна прокуратура-Пловдив образува днес досъдебно производство срещу 45-годишния служител на Икономическа полиция Венцислав Караджов и го привлече като обвиняем, но не заради убийството на родителите му Цветан и Божурка Караджови, а за други престъпление. Повдигнатото на полицая обвинение е за престъпление по член 338, ал. 2 от Наказателния кодекс и за това, че предоставял огнестрелно оръжие на лице, ненавършило 18 години.

Служителят от Икономическа полиция в Пловдив, чиито родители Цветан и Божурка бяха открити мъртви в дома им в града под тепетата, е разследван за незаконна стрелба в Родопите и по тази причина е бил задържан за още 24 часа и преместен от ареста на Трето РУ на МВР-Пловдив в този на Първо РУ малко преди 18 часа в сряда.

За престъплението, по което е повдигнато обвинението на Венцислав Караджов, законът предвижда наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода и глоба до 5000 лева. Разследващите са установили, че в началото на месец май 2016 г. Венцислав Караджов е предоставил на 15-годишния си син пистолет с цел обучение в стрелба и с оръжието са били възпроизведени изстрели в землището на пловдивското високопланинско село Дедево в Родопите.

С постановление на наблюдаващия прокурор полицаят от Трето РУ на МВР-Пловдив е бил задържан за срок от 72 часа в ареста. Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив в момента по делото се извършват активни процесуално-следствени действия.

Обвинението срещу Венцислав Караджов е повдигнато, след като при разпит в Трето РУ на МВР-Пловдив 15-годишният му син чистосърдечно и по детски наивно си призна, че баща му го учил да стреля, когато ходели на вилата си в Дедево.

Разследването срещу полицая е стартирало, след като 14-годишният му син чистосърдечно си признал, че баща му го учил да стреля с пистолет край вилата им в село Дедево в Родопите, по време на среднощни разпити в полицията, на които освен баща му бил подложен и самият той и майка му.

Според други юристи обаче в случая нямало нарушение на закона, а това било редовна практика в подобни случаи, когато нямало налице достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, а основният заподозрян отказвал да направи пълни самопризнания. По този начин се целяло той да се "пречупи" психически и си признае, че е извършител на престъплението. Полицаят обаче категорично отричал да има нещо общо с убийството на родителите му.

Разследващите са иззели записите от всички видеокамери по улица "София" и района около МБАЛ "Каспела", ДКЦ 4 и детска градина "Светла", по които се стига до дома на убитите пенсионери Цветан и Божурка Караджови. В къщата им обаче може да се проникне и от други страни - откъм жп линията Пловдив-София и през кокошарника в задния двор откъм гъста горичка и ненаселен район, без някой да забележи бандитите.

Резултатите от извършената аутопсия на разстреляните възрастни хора все още се пази в тайна от разследващите и кога точно е извършено убийството им. Засега е ясно само, че Венцислав Караджов има желязно алиби за събота, когато е бил на поход с колеги, както и за понеделник и вторник, когато по цял ден е бил на работа и в командировка в Карлово. По време на разпитите Венцислив Караджов е твърдял, че не той е тормозел родителите си, а те него, тъй като отказали да му върнат парите, които бил инвестирал в двуетажната къща на улица "София" 68. С негови пари била закупена земята и построена двуетажната къща, която разполага дори със слънчеви колектори, но след това родителите му се отказали да му прехвърлят собствеността, каквато предварителна уговорка имали помежду си.

Засега е пълна мистерия и кой, кога и къде ще погребе убитите Цветан и Божурка, тъй като Венцислав им бил единствен син, а останалите им роднини не можели да си позволят подобен двоен харч, защото също били доста бедни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право