Волен Сидеров: НФСБ и ВМРО обмислят вариант за притискане на ГЕРБ, подпомогнати от Цветан Цветанов

Белият дом обсъжда намаляване на данъци за избягване на рецесия

Защо на някой бащи им позволяват да присъстват на раждането на детето им?

Експерти по сигурност: Ако Мартин Трифонов е бил наблюдаван, убийството в Сотиря нямаше да се случи

Зам.-кметът на Ботевград: Няма опасност за гражданите след пожара в склад за вторични суровини

Шефът на Спешния център в Сливен за смъртта на Криси: При установени нарушения ще бъдат взети мерки 

Виктор Орбан: Вярвахме в обединението на Европа и то се случи

Криминалистът Ботьо Ботев: Случаят „Негован” няма свой аналог в историята на България

Срещата на Г-7 може да завърши без комюнике заради различия за климата

Тръмп се шегува в Туитър – купува Гренландия без небостъргачи

Арабската коалиция нанесе удари срещу военни мишени в йеменската столица Сана

Борис Джонсън е изпратил писмо до Туск, предлага алтернативни договорки за ирландската граница

Много слънце и жега днес

Обявяват кандидатите за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”

Туитър и Фейсбук са били използвани от Китай срещу демонстрантите в Хонконг

Лондон подкрепя инициативите на Вежди Рашидов за опазването на културното наследство

Ед Вейзи и Вежди Рашидов. Снимка: Министерството на културата

Великобритания подкрепя категорично всички инициативи на българския министър на културата Вежди Рашидов за опазването на културното наследство, за борба с нелегалния трафик на културни ценности и за запомняща се културна програма на Българското председателство на ЕС пред 2018 г. и на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г., съобщи пресцентърът на министерството.

Това стана ясно днес по време на срещата в Лондон на министъра на културата Вежди Рашидов с Ед Вейзи, министър на културата и дигиталната икономика на Обединеното кралство. В двете знакови за България години – 2018 и 2019, ще получим подкрепа за значими прояви в областта на културата на двете страни.

Ед Вейзи поздрави Вежди Рашидов за изключителната изложба на България в Лувъра и за подписаното ново споразумение със световния музей, за грижите, които българското Министерство на културата полага за опазването на културното наследство, както и за подготовката на амбициозна програма на Българското председателство на ЕС. „Познаваме България като страна с изключителна култура и искаме да опознаем още по-задълбочено българското културно наследство”, заяви пред Вежди Рашидов британският министър Ед Вейзи. Той подкрепи категорично идеята България да бъде представена в световния Британски музей (British Museum), както и британското изкуство да бъде представено в България в следващите две години.

Двамата министри се обединиха около идеята България и Великобритания да подпишат Споразумение за борба с нелегалния трафик на културни ценности, както и да работят заедно за дигитализацията на културното наследство. В момента Великобритания изгражда специална Агенция за дигитализация на наследството. Двамата министри потвърдиха, че само с общите усилия на държавите членки на ЕС Европа може да се противопостави на унищожаването на културното наследство в Сирия и други държави. Унищоженото световно наследство, като например артефактите в Палмира, може да бъде възстановено и с помощта на дигиталните технологии, единодушни бяха Рашидов и Вейзи.

Ед Вейзи увери Вежди Рашидов, че Великобритания с готовност може да участва в инициативите, свързани с програмата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г.

През втория ден на работното си посещение в Лондон министър Рашидов ще се срещне с новото ръководство на Британския музей.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.