Европейските страни са все по-скептични към подхода на САЩ и Русия към сирийската криза

Мишел Никълс, Джон Айриш

Ройтерс

Неуспехът на правителството на Обама да убеди Москва, че сирийският президент Башар Асад трябва да си тръгне, предизвиква разочарование у европейците и те имат усещането, че биват маргинализирани в усилията за прекратяване на продължаващата вече пет години гражданска война, заявиха дипломати. Някои дипломати и анализатори се питат дали САЩ не са разтълкували погрешно желанието на Русия да задържи Асад на власт.

"Много хора постоянно подценяваха решимостта на Русия да попречи на падането на режима", каза Филип Гордън, бивш съветник на президента на САЩ Барак Обама от Съвета за национална сигурност към Белия дом. Москва "даде доста ясно да се разбере, че не е готова да позволи това да се случи".

Преди началото на срещата във Виена на Международна група за подкрепа на Сирия, съставена от 17 страни, чиято цел е възобновяване на мирния процес, пожелал анонимност дипломат от ООН заяви, че европейците "са доста скептични по отношение на американско-руските съвместни действия".

Той каза, че има по-градивни начини, по които да бъде осигурен преход във властта в Сирия, и така да бъдат убедени сирийските опозиционни групировки да спрат да се бият и да започнат да преговарят.

"Но ние не успяхме да накараме сирийците да преговарят помежду си, защото САЩ и Русия се опитваха сами да прокарат мост между враждуващите лагери и така и не успяха", заяви дипломатът. "Тъкмо затова трябва да се откажем от този подход и да превърнем процеса по възобновяване на междусирийските преговори от двустранен в многостранен."

Макар някои да признават, че американско-руското сътрудничество все пак доведе до многобройни частични примирия и резолюции на Съвета за сигурност на ООН, различията по отношение на Асад се оказаха твърде големи, за да бъдат преодолени, и блокираха действията по егидата на ООН за постигане на мирно споразумение.

"Нека си припомним, че в началото (държавният секретар на САЩ Джон) Кери действаше с надеждата и убеждението, че руснаците ще съумеят сравнително бързо да изкопчат някакви ангажименти от режима и той ще започне политически процес. Това така и не стана", каза висш западен дипломат, пожелал анонимност.

В резултат не са обещаващи изгледите за край на конфликта, който започна през 2011 г. и който вече е отнел живота на над 250 души по данни на ООН.

Един от главните проблеми според дипломати е неспособността или нежеланието на американското правителство да застане срещу все по-агресивната Русия. Някои допуснаха, че Вашингтон е загубил всякакви лостове за влияние върху Москва, когато не е изпълнил заплахата на Обама от 2013 г. да накаже Сирия заради предполагаемата употреба на химически оръжия.

Някои представители на сирийската опозиция и на ООН се оплакват, че САЩ често оказват по-голям натиск върху бунтовниците да правят компромиси, отколкото върху Русия да въздейства на сирийското правителство.

Служител на американското разузнаване заяви, че руският президент Владимир Путин е готов да изостави Асад, но само ако преговорите произведат алтернатива, която да стабилизира Сирия и да й позволи да остане единственият арабски съюзник на Москва, както и единствена база на руските бойни кораби и самолети в Средиземно море.

"Путин е загубил вяра в Асад и търси, но още не е открил начин за стабилен преход във властта в Сирия без Асад", каза служителят, който пожела анонимност, тъй като не е оторизиран да обсъжда въпроса публично.

От БТА

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи