Фестивал на съвременните изкуства правят в Елена

Снимка: Архив

Елена ще се превърне на 23 май в център на занаяти, културно наследство и съвременното изкуство. Изявите ще са в рамките на пищния Фестивал на съвременното изкуство "Пъстър балкански свят", който е организиран със средства по финансовия механизъм на ЕИП (т.нар. Норвежка програма). Проявата е на стойност над 92 000 евро.

Във фестивалната програма са включени изпълнения на хип -хоп, модерен балет, графити, театрални етюди, работилници за занаяти, бодиарт, възстановка на легендата за двамата млади Елена и Самуил, както и арт инсталации на двата моста в балканския град. Главната улица на балканското градче ще се превърне в чаршия със занятчийски ателиета и работилници. По време на феста ще се проведе и конкурс "Пъстър балкански свят".

По същото време в село Майско пък ще е проявата "Живата изложба" и в нея ще бъдат представени обичаи, ромски фолклор, музикална програма и демонстрация на традиционни облекла, които показват пищното етническо многообразие на Балканите.

Партньор на Община Елена по този проект е Международната организация за демокрация и права на човека в Осло, Норвегия. Нейният основател и председател Демостен Олариу се срещнал кмета на Елена инж.Дилян Млъзев и с експерти от общинската управа през февруари във връзка с дейностите по проекта.

"С този фестивал се слага началото на партньорството с норвежката НПО. Ще направим фестивала традиционен и ще го включим в културния календар на Общината. По проекта имаме изискване за устойчивост от една година, като за следващата Общината ще осигури средства от годишния бюджет за културни събития. Възможно е фестивалът да остане като част от традиционните Майски празници на Елена, а може и да се премести през лятото, когато се провежда ежегоден пленер на скулптури и дърворезбари", информира инж.Млъзев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства