По-голямата част от българите пътуват само в страната

Преобладаващата част от българските граждани пътуват само в страната, сочи проучване на НСИ, което измерва туристическите пътувания, тяхната цел и разходите за тях в първото тримесечие на 2016 г.

Според данните на института 550.2 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания в страната и чужбина, както с лична, така и с професионална цел.

83,5% от тях са пътували само в страната, 14% са били в чужбина, а 2,5% са осъществили пътуване и в страната, и в чужбина в първите три месеца от настоящата година.

Експертите от института са разгледали пътуващите в четири възрастови интервала - от 15 до 24 годишни, от 25 до 44 годишни, от 45 до 64 годишни и над 65 годишни граждани.

Данните сочат, че лицата в интервала 25-44 години са реализирали най-много туристически пътувания въобще. Като тези между 15-24 години са били основно страната, а тези между 45-64 годишна възраст са излизали най-много в чужбина.

По отношение на целите за пътуване резултатите сочат, че най-често пътуващите в страната го правят, за да посетят близки и роднини, а онези, които най-много пътуват в чужбина, отиват на екскурзия и на почивка.

Резултатите на изследователите казват, че българските граждани отбягват да използват туроператори и агенции за организацията на пътуванията си, а предпочитат самостоятелно да подготвят детайлите, като рядко използват услугата за предварителна резервация.

По отношение на разходите се оказва, че най-скъпо излиза придвижването. Българските граждани дават най-много пари за транспорт както при пътувания в страната, така и в чужбина.

Оказва се, че българите харчат повече пари при професионални пътувания, отколкото при такива за лични цели. В първия случай хората харчат средно 160.94 лв. в страната и 1 022.60 лв. в чужбина.

При пътуване с лична цел хората са по пестеливи, особено ако се намират извън страната, те харчат средно 143.21 лв. в страната и 627.91 лв. в чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика