Ректорът на МУ-Варна: Честит 24 май!

Проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н.

Уважаеми преподаватели, студенти и ученици,

Уважаеми дами и господа,

По традиция Медицински университет „Проф.д-р П.Стоянов“ - Варна в дните преди 24 май почита и отличава най-значимите и ярки постижения на академичната общност, откроява личности и колективи с особени заслуги и принос в развитието на институцията. Това са хора, заслужили нашето уважение заради дръзновено отдаване на науката и образованието, просветители и следовници на делото на светите братя Кирил и Методий.

Месец май ни радва с най-вълнуващия, най-обичания и най-красивия празник на българите – Деня на славянската писменост и българската култура. В този ден отдаваме почит към делото на светите братя, покланяме се пред носителите на знанието, пред радетелите на българщината. На 24 Май с цветя и песни славим славянските първоучители и техните последователи - от всички онези, които държат ръката на първокласника, докато изписва първите букви , до онези, които с ум и сърце водят жадните за наука и знания напред.

24 май е и повод за размисъл - в динамичното ни съвремие на предизвикателства и изпитания за българското образование, този ден ни напомня за нашата отговорност пред младите хора и пред българската нация. Като следовници на светите първоучители ние, днешните знаещи и можещи, далновидно трябва да се взрем в необходимостта и пътя на образователните реформи, съвестно и почтено да проявяваме грижи, уважение и лоялност към бъдещите професионалисти.

Не всяка промяна е реформа и не всяко решение води до успех. Определянето на приоритетни и неприоритетни специалности и произтичащите от това модели на финансиране във висшето образование на базата на моментна нужда, повърхностни анализи и липса на стратегическа визия, не може да бъде определено нито като далновидно, нито като мъдро!

Държавната политика е длъжна да намери пресечната точка между потребностите на бизнеса, интересите на обществото, националните традиции и образователните приоритети.

Във време, в което осигуреността на българското население с лекари и здравни професионалисти от всички категории и специалности е призната за критична, определянето на тези специалности за неприоритетни за държавата буди повече от недоумение.

Може ли да има по-голям приоритет за една държава от здравето и образованието на нейните гражданите? Как ще съхраним духовните ценности на нацията, ако не се погрижим за техните носители? Как ще постигнем единение на младите хора, като политически недалновидни решения ги разединяват и противопоставят?

Ние се гордеем с нашите студенти и твърдо заставаме зад техните искания! Ще продължаваме да инвестираме труда, интелекта и времето си, за да осигурим на българския народ здравни специалисти с модерни знания и умения, с висока отговорност, воля и морал.

Приели сме за свой висш дълг да учим и вдъхновямаме за достойни дела нашите студенти и деца!

Само така ще изпълним завета на светите братя Кирил и Методий –да отваряме очите за незримото великолепие на познанието, да разкриваме необятната мощ на духовността, да даваме криле на дръзките, търсещите, искащите да знаят.

Само така ще заслужим и тяхното уважение и почит!

Само така всички заедно ще вървим към светли бъднини !

Честит празник!

Проф. д-р Красимир Иванов, д.м.н.

Ректор на Медицински университет - Варна

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование