Бай Ганьо се завръща редом до сестри Палавееви

Трябва ли учениците да четат за Бай Ганьо или не? Колебанията в Министерството на образованието продължават, но този литературен герой не може лесно да бъде изхвърлен откъдето и да било – и ето че издателство „Книгомания“ го „реабилитира“ в новия си сборник с хумористични разкази от български автори.

„От Алеко до Алек“ неслучайно започва тъкмо с „Бай Ганьо в банята“ – фейлетонът, който наскоро отпадна от учебната програма. Съставителят Михаил Вешим си признава в предговора, че именно това министерско решение го е подсетило да включи разказа, та дано попадне и в полезрението на подрастващите.

Интересни и за тях, и за родителите им ще са и останалите сатирични бисери в книгата – като „Българи“ на Чудомир и „Дон Кихот Таласъмски“ на Борис Руменов, „Клюката“ на Райко Алексиев и „Адвокат“ на Елин Пелин, "Фантастичното прасе“ на Жак Шемтов и „Шерле-перле“ на Добри Жотев, „Наполеон под Вакарел“ на Мирон Иванов и „Руф“ на Георги Мишев. „От Алеко до Алек“ побира над 30 истории или близо век български хумор и завършва с разказ на Алек Попов, който всъщност е непубликувано парче от сатиричния му партизански роман „Сестри Палавееви“.

Коментари

Задължително поле